Borscs

Klasszikus borscs

Hozzávalók 6 személyre:

  • 60-80 dkg marhaszegy,
  • 1 kg ritkacsont,
  • 25-30 dkg édeskáposzta,
  • 4 db közepes burgonya,
  • 1 db nagyobbacska cékla,
  • 1-2 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 10-15 dkg aprószemű bab,
  • 1 közepes, savanykás ízű alma,
  • 2 közepes fej hagyma,
  • 3-4 dkg füstöltszalonna,
  • 3 dkg vaj,
  • 2 db paradicsom (vagy egy kávéskanál
    natur paradicsompüré),
  • 1 – 1,5 dl tejföl,
  • 1 evőkanálnyi híg (3-5 %-os) ecet,
  • 2 kávéskanálnyi cukor,
  • 2-3 db babérlevél,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 8-10 szem bors,
  • 2-3 szem szegfűbors,
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél,
  • só.

(ukrán húsleves zöldségekkel, céklával)

A csontokat földaraboljuk, leforrázzuk, leöblítjük és hideg vízben feltesszük főni. Ha fölforrt, lehabozzuk és csendesen főzzük 2 óra hosszat. Beletesszük a húst és további 2 órán át főzzük, közben befűszerezzük. Akkor kidobjuk a csontokat, a húst kivesszük, feldaraboljuk és félre tesszük, a levest leszűrjük.

Míg a leves fő, elkészítjük a többi hozzávalót. A céklát megtisztítjuk, fölszeleteljük, meghintjük az ecettel és egy kicsit állni hagyjuk, majd kevés vajon megpároljuk. A babot kevés vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hagymát, sárgarépát és petrezselyemgyökeret felszeletelve szintén megpároljuk a vaj másik felén, majd hozzáadjuk a meghámozott, kisebb kockára vágott paradicsomot és hagyjuk még 4-5 percig együtt dinsztelődni.

Az apróra vágott, kiolvasztott szalonnát, úgy, ahogy van, zsírjával együtt összetörjük a fokhagymával és a petrezselyemlevéllel.

A leveshez hozzáadjuk a feldarabolt krumplit és a káposztát, 10-15 perc múlva a megpárolt zöldségeket és céklát, újabb 5-6 perc múltán a babot és fölkockázott almát és az egészet csendesen főzzük kb 10 percig. Végül visszatesszük a húst, belekeverjük a fokhagymás- szalonnás- petrezselymes masszát, még 5 percig csendesen főzzük, elkeverjük benne a tejfölt és fölforrás után tálaljuk.

Ólitván borscs

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 60-80 dkg marhaszegy,
  • 25-30 dkg füstöltsonka,
  • 10 dkg füstöltszalonna,
  • 20-25 dkg szárított vargánya,
  • 2 db közepes cékla,
  • 1 kisebb karalábé,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 2 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 db közepes nagyságú,
  • savanykás alma,
  • 1 szál pasztinák,
  • ½ l sós céklalé (esetleg uborkalé),
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 1 kávéskanál szárított majoránna,
  • 1-2 evőkanál összevágott, friss kaporlevél,
  • 1 mokkáskanál köménymag,
  • 10-12 szem bors,
  • só.

(litván húsleves zöldségekkel)

A húsból, sonkából a zöldségek felével és a hagymával főzzünk erős húslevest. A főzés végén fűszerezzük. Közben a céklát héjastul süssük meg félig-meddig, hámozzuk meg, vágjuk csíkokra. Dinszteljük meg a többi zöldséget, adjuk hozzá a céklát és főzzük meg a húslevesben.
A gombákat főzzük meg egy kevés vízben, a főzőlevet öntsük a leveshez.
A marhahús felét vágjuk kockákra és tegyük vissza a levesbe.
A marhahús másik felét daráljuk le, keverjük össze a kisütött füstöltszalonna-kockákkal és tojással, a gombát pedig tojással és egy kevés morzsával.

A két masszát töltsük semleges, kissé sós tésztába. A húsos táskákat főzzük ki a levesben, a gombásakat süssük ki olajban és azt is tegyük a levesbe. Ezután még ízlés szerint fűszerezzük és tálalás előtt savanyítjuk, esetleg egy kicsit tejfölözzük.

Poltavai borscs

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 80 dkg csontos, de húsos libahús,
  • 1 db nagyobbacska cékla,
  • 20 dkg édeskáposzta,
  • 3 db közepes burgonya,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 2 db paradicsom (vagy 3-4 dkg natur paradicsompüré),
  • 1 közepes fej hagyma,
  • 5 dkg füstöltszalonna,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 5-6 gerezd fokhagyma,
  • 2-3 db babérlevél,
  • 1 evőkanálnyi hígított ecet,
  • 10-12 szem bors,
  • 1 -1,5 dl tejföl,

a galuskához:

  • 2 púpozott evőkanálnyi liszt,
  • 1 db tojás,

(ukrán libaleves zöldségekkel és céklával)

Ugyanúgy készül, mint a klasszikus borscs, de liba (esetleg kacsa)húsból és levesbetétként apró galuskát főzünk bele.