Choron mártás

Hozzávalók:

  • 5 db tojás sárgája,
  • 2-3 dkg hagyma,
  • 1,5 dkg tárkonylevél,
  • 1 db babérlevél,
  • 3 g törött bors,
  • 2,5 cent Worcestersauce,
  • 1 dl fehérbor,
  • 30 dkg vaj,
  • 1 dkg só,
  • 0,5 g Cayenne bors,
  • fél citrom,
  • 2-3 cent tárkonyecet,
  • 1,5 dl tejszín,
  • 5 dkg paradicsompüré.

Az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük. Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.