Choron mártás
2009. március 20., péntek
Hozzávalók:
- 5 db tojás sárgája,
- 2-3 dkg hagyma,
- 1,5 dkg tárkonylevél,
- 1 db babérlevél,
- 3 g törött bors,
- 2,5 cent Worcestersauce,
- 1 dl fehérbor,
- 30 dkg vaj,
- 1 dkg só,
- 0,5 g Cayenne bors,
- fél citrom,
- 2-3 cent tárkonyecet,
- 1,5 dl tejszín,
- 5 dkg paradicsompüré.
Az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a megmosott és apróra vágott tárkonyból 0,5 dkg-ot, a törött borsot, egy kevés citrom héját tárkonyecettel és fehérborral fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem elforrt. Ekkor szűrőruhán átszűrjük egy vastag aljú gyorsforralóba, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a tejszínt, megsózzuk és a tűzhely szélén lassú egyenletes hőmérsékleten habverővel folyton keverve, sűrű habszerű mártássá verjük fel. Ezután levesszük a tűzhelyről, és szitán állandó keverés közben hozzáadjuk a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül citromlével, Cayenne borssal, Worcesterrel ízesítjük és a megmaradt 1 dkg megmosott, és apróra vágott tárkonylevelet hozzákeverjük. Tálalás előtt habverővel hozzá keverjük a paradicsompürét.