Palócleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csont nélküli birkalapocka,
  • 20-25 dkg krumpli,
  • 25 dkg zöldbab,
  • 1 közepes vöröshagyma,
  • 5 dkg zsír,
  • 3-4 dkg liszt,
  • csipetnyi köménymag,
  • csipetnyi őröltbors,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 1 púpos evőkanál apróra vágott kapor,
  • só,
  • 1-2 db babérlevél,
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika,
  • 2 db zöldpaprika,
  • 2 dl tejföl.

A húsból a hagymával, zsírral, pirospaprikával a szokásos módon pörköltet készítünk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, fokhagymával (1-2 gerezd), babérral, köménnyel, borssal fűszerezzük és felengedjük kb. 6-8 dl vízzel. Közben félig megfőzzük a zöldbabot és a krumplit és némi főzővízzel együtt a levesbe tesszük. Készre főzzük, és liszt-tejföl habarással besűrítjük. Kiforraljuk és meghintjük egy púpos evőkanál apróra vágott kaporlevéllel.

Ír gulyás

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 1,5 kg csontos ürü- (esetleg marha)hús,
  • 25 dkg bacon,
  • 1 evőkanál zsír (vagy olaj),
  • 1 kg burgonya vastagabb szeletekre vágva,
  • 3 sárgarépa felkarikázva,
  • 3 közepes vöröshagyma,
  • őrölt bors,
  • 6-8 dl húsleves
    (marhahúsleves-kockából is megfelelő),
  • egy kávéskanálnyi kakukkfű,
  • egy evőkanálnyi friss petrezselyemlevél,
  • só.

Irish stew

A húsról vágjuk le a zsíros részeket, s kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, s pirítsuk meg rajta a szalonnát, amíg jó ropogóssá nem válik, majd vegyük ki a zsírból. A húskockákat futtassuk meg az olajon, ameddig minden oldaluk megbarnul, majd vegyük ki a zsírból.

A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen rakjuk le egy mély, vastagfalú edénybe (a legjobb egy jókora öntöttvas fazék, de ha nincs, mély levesfőző edény is tökéletes.) Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá a kakukkfűből, s szórjuk rá a szalonnapörkök felét. A zöldségrétegre tegyük rá a húskockákat. A húsréteget is szórjuk meg kakukkfűvel. Ezt fedjük le a felkarikázott zöldségek másik felével. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.

Öntsük le a levessel és szórjuk meg a kakukkfűvel. Letakarva forraljuk fel, majd felforrás után kis lángon rotyogtassuk egy órán át, vagy ameddig a hús meg nem puhul. A levét időnként pótoljuk forróvízzel! A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.

Az ír […]

Zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg zöldbab,
  • 40 dkg burgonya,
  • 20 dkg füstölt sonka,
  • 10 dkg szárazkolbász,
  • 10 dkg füstölt sajt,
  • 2–3 dl tejföl,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 db erőleveskocka,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1–2 gerezd fokhagyma,
  • só, őrölt bors,
  • 5–6 db citromfűlevél,
  • 1 kávéskanál citromlé,
  • 1 zöldpaprika (enyhén csípős),
  • olaj,
  • 1 evőkanál összevágott
    petrezselyemlevél,
  • 1 szál zellerlevél.

Az összevágott sonkát és kolbászt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott, vagy reszelt a vöröshagymát, kicsit pároljuk, felengedjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát. Hozzáadjuk a földarabolt zöldbabot, majd 5 perc múlva a krumplit, a zellerlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Amikor csaknem kész, beleszórjuk a zöldfűszereket is. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot (ez teljesen fel fog olvadni) és a szétnyomkodott fokhagymát. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel. Pár csepp citrommal ízesítjük.

« Újabb bejegyzések