2010. január 20., szerda
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma,
- 60 dkg szálas savanyú káposzta,
- 20 dkg húsos füstölt szalonna,
- 2 babérlevél,
- 10 dkg gersli (hántolt árpa),
- 1 teáskanál borsikafű,
- 60 dkg sertéstarja,
- 3–4 evőkanál olaj,
- 10 dkg lángolt kolbász,
- 3 dl tejföl.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A káposztát ízlés szerint átöblítjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A szalonna felét zsírjára pirítjuk. Megfuttatjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a káposztát, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és vizet öntünk alá. Lefedve 30 percig pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Ezután beleszórjuk a gerslit, hozzáadunk még 2–3 dl vizet, és gyakori kevergetés mellett még kb. 20 percen át pároljuk, a végén beleszórjuk a borsikafüvet is.
Közben a húst megmossuk, leszárítjuk, 8 vékony szeletre vágjuk, és megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat, és a hús mindkét oldalát elősütjük. A serpenyőből kivesszük a húsokat, a visszamaradt olajra pedig kevés vizet öntünk, és összeforraljuk. A kolbászt karikákra vágjuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Hőálló tálba tesszük a gerslis káposzta háromnegyed részét, rátesszük a kolbászt és a húst. Betakarjuk a maradék káposztával, rászórjuk a félretett szalonna szeleteket, ráöntjük a serpenyőben kiforralt hússzaftot. Betesszük a sütőbe, és letakarva 30–40 percig sütjük. Ezután a káposztára rákenjük a tejfölt, a sütőt 200 fokra kapcsoljuk, és az ételt 10 perc alatt készre sütjük.
Kategória: Sűltek |
feltöltötte: ketti |
Sertéssült savanyúkáposztával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 1 kg csontos bárány- vagy birkahús
(lehetőleg nyaktő),
- 1 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér,
- 1 hagyma,
- 5-6 dkg gersli (árpagyöngy),
(vagy 15 dkg sárgaborsó),
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
- kb. 1,5 l víz,
- só, szemesbors.
skót húsleves
A lehártyázott faggyútól megtisztított húst kockára vágjuk, az előzőleg beáztatott árpagyönggyel (esetleg sárgaborsóval) hideg vízbe tesszük, és kb. két órát főzzük gyenge lángon. Hozzáadjuk a megtisztított, fölaprított zöldségeket, fűszerezzük és még egy órát főzzük. A csontokat kivesszük, a levest lehűtjük, a tetejéről kanállal eltávolítjuk a zsírt, felmelegítjük, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Ha sárgaborsót használunk, azt csak akkor tegyük a levesbe, ha a hús már félfővésben van!
Másik változat
Hozzávalók:
- egy báránycomb egészben,
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 2 közepes vöröshagyma,
- 6-8 evőkanál sárga (feles) borsó,
- 1 szál póréhagyma,
- szemesbors,
- 1-2 babérlevél,
- só.
A combot a borsóval és a fűszerekkel csaknem puhára főzzük. Hozzáadjuk a zöldségeket és készre főzzük, A húst kivesszük, felszeleteljük és vagy a levesbe visszatéve, vagy külön tálaljuk káposztával, burgonyafánkkal és mártással.
Mártás:
vajból és lisztből világos rántást készítünk, amit fölengedünk levessel, kapribogyóval, mustárral, cherryvel ízesítjük és mártás sűrűségűre főzünk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Scotch broth bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva