Pezsgős őszibarackleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • ½ kg őszibarack,
  • 20 dkg porcukor,
  • őrölt szegfűszeg,
  • őrölt fahéj,
  • ½ l száraz rizlingbor
    (lehet más száraz fehérbor is,
    pl. cserszegi, chardonnay, tramini),
  • ½ l félszáraz pezsgő.

(Szabó István, Oscar-díjas mesterszakács nyomán, csak felnőtteknek)

Az őszibarackot meghámozzuk, fölkockázzuk. A felét áttörjük szitán, összekeverjük a borral, pezsgővel és fűszerekkel. A gyümölcs másik felét meghintjük a cukorral és ráöntjük a többit, néhány csepp citromlével savanyíthatjuk.

Ajo blanco

Hozzávalók 6 személyre:

  • 200 gramm nyers mandula,
  • 200 gramm száraz, fehérkenyér,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 vizespohár olívaolaj,
  • 1 teáskanál ecet,
  • 1 liter hideg víz,
  • só.

Díszítésére:

  • 1/4 kiló muskotály szőlő héj nélkül, mag nélkül,
    vagy
    2 szelet sárgadinnye, apró kockákra vágva,
    vagy
    1 hámozott alma, apró kockákra vágva.

(andaluziai, hideg, fehér fokhagymaleves)

Ez a leves a gazpacho (andalúz hideg paradicsomleves) nagyon finom változata. Az andalúz konyha egyik legismertebb levese, épp ezért nagyon érezhető az arab konyha hatása: a legfontosabb hozzávalója a mandula.

Ma Sevilla és Malaga provincia vetélkedik azért, hogy ez a leves onnan származik, de Almería-ban, Huelva-ban sőt a szomszédos Extremadura-ban és Murcia-ban is léteznek egymástól kicsit eltérő változatai. A malagai változat az, amit itt találtok, amely muskotály szőlő szemekkel készül, de nagyon finom alma vagy sárgadinnye darabkákkal vagy golyókkal is.

A ajo blanco hagyományos előállításának titka a mandula márvány mozsárban fa törővel történő ütögetésében rejlik, addig, amíg nem sikerül olyan masszát előállítani, amely szinte mandulatej. Ezután hozzáadják a fokhagyma gerezdeket, a vízben előzőleg beáztatott és kifacsart kenyeret és a sót tovább ütögetve, majd összedolgozzák az olívaolajjal. Ma ez persze sokkal egyszerűbb a turmix segítségével.

Először forrásba lévő vízbe tesszük a mandulát, 2-3 perc múlva kivesszük, eltávolítjuk a héját, és félretesszük.

Kevés vízben beáztatjuk a kenyeret. Amikor puha, kifacsarjuk, és beletesszük a […]

Hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2,5 tejszín,
  • 5 cl konyak,
  • citromlé,
  • citromhéj,
  • szegfűszeg,
  • szegfűbors,
  • fahéj,
  • só.

(Huszár László nyomán)

A sárgadinnyét megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Kb 1/3-át összekeverjük a cukor felével, a konyakkal és a hűtő alsó polcára félretesszük. A többi dinnyét a cukor másik felével és a fűszerekkel puhára főzzük egy liter vízben, azután szitán áttörjük. Hozzáadjuk a félretett dinnyekockákat, a tejszínt, összekeverjük és jól lehűtjük.

Mindenki ízlés szerint savanyíthatja magának citromlével.

Másik változat

Hozzávalók:

  • 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 2 dl édes fehérbor,
  • 5 cent konyak,
  • egy citrom leve
    és lereszelt héja,
  • csipetnyi só,
  • 10-12 szem szegfűszeg,
  • 2 szem szegfűbors,
  • egy darabka fahéj.

(Regős Nándor nyomán)

A dinnye harmadát kockákra vágjuk, összekeverjük a cukor felével és a konyakkal és hűtőbe tesszük. A dinnye másik felét a maradék cukorral és a fűszerekkel megfőzzük és szitán áttörjük. Hozzáöntjük a citromlevet, bort, tejszínt, beletesszük a dinnyekockákat és jól lehűtve tálaljuk.

Gigi meggylevese

Hozzávalók:

  • ½ kg magozott megy,
  • 1 vaniliás vagy tejszínes pudingpor,
  • cukor ízlés szerint,
  • fahéj,
  • ½ l tej.

A meggyet felöntöm vízzel, amennyi ellepi, megszórom cukorral, fahéjjal, felforralom.

Míg felforr, a pudingport kikeverem a tejjel. Hozzáöntöm a meggyhez, kevergetem míg besűrűsödik.

Jól lehűtöm. Meggyszószt is így készítek, csak kevesebb folyadékkal.

« Újabb bejegyzések