Csirkehúsleves petrezselymes galuskával

Hozzávalók:

  • 1 csirke aprólékja, szárnya, háta,
  • 25-30 dkg sertéscomb (esetleg borjú),
  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szál fehérrépa,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 5 dkg zellergumó,
  • 5 dkg kelkáposzta vagy 3-4 db kelbimbó,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 db tojás,
  • ételízesítő, őrölt feketebors, tárkony,
  • 2-3 szem szegfűbors,
  • egy kis darabka gyömbér,
  • étolaj,
  • liszt,
  • só, kevés pirospaprika.

A csirkeaprólékot és a sertéshúst alaposan megmossuk, majd a sertéscombot felkockázzuk. A sárgarépát, fehérrépát felkarikázzuk, a zellergumót és a kelkáposztát vékony csíkokra szeljük. A vöröshagymát egészben hagyjuk, a fokhagymát apró darabokra vágjuk.

A sertéshúst feltesszük egy fazékban főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ha felforrt, csökkentjük alatta a lángot, hogy épp csak bugyogjon, de ne forrjon, bő félóra múlva hozzáadjuk a csirkeaprólékot. Amikor a húsok csaknem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket is, s tovább főzzük, mintegy fél órát.

Ha minden puha benne, vékony paprikás rántással berántjuk.

Közben elkészítjük a levesbetétet: a petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk, megfelezzük, egy egész tojásból, ½ evőkanál olajjal, annyi liszttel, amit felvesz és a petrezselyemzölddel galuska állagú tésztát készítünk. Egy teáskanál segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és néha óvatosan megkeverjük. Akkor jó, ha már feljön a tetejére. Ekkor a lángot lekapcsoljuk, s a maradék petrezselyemzöldet rászórjuk, belekeverjük.

Pot au feu

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kg marhafartő,
  • 1,5 kg levescsont,
  • 1 kisebb csirke,
  • 2-3 velőscsont,
  • 2-3 db sárgarépa,
  • 2 szál petrezselyemgyökér,
  • 20 dkg fehérkáposzta,
  • 5 dkg kelkáposzta,
  • 1 db feketeretek,
  • 2 szál póréhagyma,
  • 2 db vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 babérlevél,
  • 1 csokor petrezselyemlevél,
  • 15 szem feketebors,
  • 5-6 szem szegfűbors,
  • 2 erőleveskocka,
  • 1 kávéskanál szódabikarbona,
  • só, töröttbors.

(francia húsveves)

A húst és a csontokat feltesszük 3-3,5 l hidegvízben főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját és befűszerezzük és egészben beletesszük az egyik vöröshagymát. Csendes tűzön főzzük a hús korától függően 2-2,5 órán át, majd beletesszük a nagyobb darabokra vágott csirkét és további 30-40 percig főzzük. Lehűtjük, kidobjuk a hagymát és a ritkacsontot és másnapig a hűtőbe tesszük. Másnap leszedjük a zsírját, beletesszük a szódabikarbonát, leveskockát, zöldségeket, póréhagymát, retket, káposztaféléket, a másik vöröshagymát és fokhagymát, kevés töröttborssal, esetleg még sóval ízesítjük és még 30-40 percig főzzük. Amikor megfőtt minden, a húst kivesszük felszeleteljük.

A levest a csirkével és zöldségekkel, finomra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk. A marhahúshoz mártást adunk.