Fokhagyma és dió mézben

Hozzávalók:

  • 4–5 fej fokhagyma,
  • egy maréknyi dióbél,
  • 30 dkg méz,
  • egy kávéskanál köménymag.

A fokhagymát gerezdekre szedjük, megtisztítjuk, a diót is gerezdekre tördeljük, meghintjük a köménnyel, összekeverjük, beletöltjük egy zárható üvegbe, ráöntjük a mézet és legalább 8–10 napig érleljük hűvös helyen.

Sült húsokhoz kiváló, érdekes, ha egy–egy evőkanálnyit adunk minden szelethez a sütés végén, de salátákhoz is adható és „csak úgy” eszegetve is finom.

Meggyleves

1. változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg kimagozott meggy,
  • 15 dkg cukor,
  • só, fahéj, citromhéj,
  • 1 -1 ½ dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt.

A meggyet kb. 1,2-1,4 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen de inkább hidegen tálaljuk.

2. változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy,
  • 3 dl főzőtejszín,
  • egy citrom lereszelt héja,
  • egy ágacska citromfű,
  • 4-5 evőkanál méz,
  • 1 dl vörösbor,
  • 5-6 szem szegfűszeg,
  • egy csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
  • 1 evőkanál keményítő,
  • 3 dkg vaj,
  • 3-4 dkg mazsola.

A mazsolát 1-2 órával a főzés előtt beáztatom a borba.

Fölforralok 1 – 1,2 l vizet és beleteszem a meggyet, egy csipetnyi sót, majd 2-3 perc múlva a lereszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, mézet és citromfüvet. Simára keverem a tejszínt a keményítővel, a felolvasztott vajjal és 2 perc után azt is a levesbe öntöm, végül beleöntöm a bort a mazsolával együtt és még egyszer hagyom fölforrni.

Hidegen fogyasszuk!