2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 50-60 dkg pacal,
- 1 ½ liter csont alaplé,
- 1 citrom leve és lereszelt héja,
- 1 kávéskanálnyi majoránna,
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű,
- 2-3 babérlevél,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 2 tojás,
- 1 csipetnyi pirospaprika,
- 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva,
- só és bors.
A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk, vízben fölforraljuk, negyedóráig főzzük, a főzőlevet kiöntjük, majd a húslevessel együtt odatesszük főni. Kb. 1½–2 óra múlva, amikor a pacal már puha, beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat, babért és a majorannát.
Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk, és lassú tűzön -forralás nélkül- rövid ideig főzzük. Rászórjuk a pirospaprikát és a petrezselyemzöldet, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Pacalleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg karfiol,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 15-20 dkg zöldborsó,
- 1-2 db újkrumpli,
- 2 szál zöldhagyma,
- petrezselyemlevél,
- 1 zellerlevél,
- só (vagy leveskocka),
- csipetnyi fehérbors,
- kávéskanálnyi pirospaprika,
- 2 dl kefir,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt.
A karfiolt a répával, petrezselyemgyökérrel és a zellerszárral kb. 15-20 percig főzzük, majd befűszerezzük a sóval, csipetnyi borssal és hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott krumplit, a zöldhagymákat (esetleg egy kisebb paradicsomot kettévágva) és még 15 percig főzzük. Akkor beletesszük a zöldborsót is és öt percig azzal is főzzük. A hagymát és zellerszárat kidobjuk. A kefirt, tejfölt, pirospaprikát, lisztet, finomra vágott zeller- és petrezselyemlevelet jól összekeverjük és besűrítjük vele a levest, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk és tálaljuk.
Aki szereti, tehet belé egy kevés apró grízgaluskát, vagy vajasgaluskát is.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Nyári karfiolleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csirke mellcsontja, háta és aprólékja,
- 1 doboz, vagy 20 dkg fagyasztott csemegekukorica,
- ½ l tej,
- 1 db zöldpaprika (lehet egy kicsit csípős),
- só,
- pár szem feketebors,
- csipetnyi szerecsendió,
- őrölt fehérbors,
- reszelt sajt (parmezán).
A csirke csontos részeit egészen kevés sós vízben, pár szem borssal, csipetnyi szerecsendióval csaknem teljesen puhára főzzük, a nagyobb csontokat kidobjuk, hozzáadjuk a kukoricát, a tejet, belekarikázzuk a paprikát és készre főzzük. A végén ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk és reszelt sajtra szedve, vagy a sajttal meghintve forrón tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Kukoricaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók:
- 1,5 kg vegyes hal
és tenger gyümölcsei, ízlés szerint,
- 1 pohár fehérbor,
- 50 dkg meghámozott paradicsom,
- száraz vagy pirított kenyér,
- fokhagyma,
- némi erőspaprika,
- petrezselyemlevél,
- olívaolaj,
- só.
(toszkán halleves)
Tisztítsuk meg a halakat. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hgy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden a fazékban van, sózzuk, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg az összevágott petrezselyemlevéllel.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Cacciucco bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg csont nélküli birkalapocka,
- 20-25 dkg krumpli,
- 25 dkg zöldbab,
- 1 közepes vöröshagyma,
- 5 dkg zsír,
- 3-4 dkg liszt,
- csipetnyi köménymag,
- csipetnyi őröltbors,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 púpos evőkanál apróra vágott kapor,
- só,
- 1-2 db babérlevél,
- 1 csapott evőkanál pirospaprika,
- 2 db zöldpaprika,
- 2 dl tejföl.
A húsból a hagymával, zsírral, pirospaprikával a szokásos módon pörköltet készítünk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, fokhagymával (1-2 gerezd), babérral, köménnyel, borssal fűszerezzük és felengedjük kb. 6-8 dl vízzel. Közben félig megfőzzük a zöldbabot és a krumplit és némi főzővízzel együtt a levesbe tesszük. Készre főzzük, és liszt-tejföl habarással besűrítjük. Kiforraljuk és meghintjük egy púpos evőkanál apróra vágott kaporlevéllel.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Palócleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg zöldbab,
- 40 dkg burgonya,
- 20 dkg füstölt sonka,
- 10 dkg szárazkolbász,
- 10 dkg füstölt sajt,
- 2–3 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 1 db erőleveskocka,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- só, őrölt bors,
- 5–6 db citromfűlevél,
- 1 kávéskanál citromlé,
- 1 zöldpaprika (enyhén csípős),
- olaj,
- 1 evőkanál összevágott
petrezselyemlevél,
- 1 szál zellerlevél.
Az összevágott sonkát és kolbászt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott, vagy reszelt a vöröshagymát, kicsit pároljuk, felengedjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát. Hozzáadjuk a földarabolt zöldbabot, majd 5 perc múlva a krumplit, a zellerlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Amikor csaknem kész, beleszórjuk a zöldfűszereket is. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot (ez teljesen fel fog olvadni) és a szétnyomkodott fokhagymát. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel. Pár csepp citrommal ízesítjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Zöldbableves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva