2009. április 13., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg krumpli,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemlevél,
- 1 cikk zeller,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg füstöltszalonna,
- 15 dkg füstöltkolbász,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- 2 evőkanál mustár,
- só, bors,
- 1 kávéskanál pirospaprika,
- 1 babérlevél,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél.
A szalonnát fölkockázzuk, kiolvasztjuk és megdinszteljük rajta a megtisztított, fölkarikázott zöldségeket és fölaprított hagymát (esetleg egy zöldpaprikát is), majd fölengedjük kb. 1–1,2 l vízzel és befűszerezzük. Tíz perc után hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a kolbászt. Kb. félóra főzés után a tejföl- mustár- és liszt habarással besűrítjük és belerakjuk az átpasszírozott fokhagymát is. Megszórjuk a petrezselyemmel és fölforralás után tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Mustáros, tejfölös krumplileves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 1,5 kg csontos ürü- (esetleg marha)hús,
- 25 dkg bacon,
- 1 evőkanál zsír (vagy olaj),
- 1 kg burgonya vastagabb szeletekre vágva,
- 3 sárgarépa felkarikázva,
- 3 közepes vöröshagyma,
- őrölt bors,
- 6-8 dl húsleves
(marhahúsleves-kockából is megfelelő),
- egy kávéskanálnyi kakukkfű,
- egy evőkanálnyi friss petrezselyemlevél,
- só.
Irish stew
A húsról vágjuk le a zsíros részeket, s kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, s pirítsuk meg rajta a szalonnát, amíg jó ropogóssá nem válik, majd vegyük ki a zsírból. A húskockákat futtassuk meg az olajon, ameddig minden oldaluk megbarnul, majd vegyük ki a zsírból.
A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen rakjuk le egy mély, vastagfalú edénybe (a legjobb egy jókora öntöttvas fazék, de ha nincs, mély levesfőző edény is tökéletes.) Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá a kakukkfűből, s szórjuk rá a szalonnapörkök felét. A zöldségrétegre tegyük rá a húskockákat. A húsréteget is szórjuk meg kakukkfűvel. Ezt fedjük le a felkarikázott zöldségek másik felével. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.
Öntsük le a levessel és szórjuk meg a kakukkfűvel. Letakarva forraljuk fel, majd felforrás után kis lángon rotyogtassuk egy órán át, vagy ameddig a hús meg nem puhul. A levét időnként pótoljuk forróvízzel! A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.
Az ír […]
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Ír gulyás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva