Citromos nyúlragu-leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db nyúllapocka,
  • 40–50 dkg csontos apróhús,
  • egy szelet (kb. 8 dkg) császárszalonna,
  • 20–25 dkg vegyes leveszöldség,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1–2 gerezd fokhagyma,
  • 1 dl tejföl,
  • só,
  • 6–8 szem feketebors,
  • 2–3 szem szegfűbors,
  • csipetnyi őrölt fehérbors,
  • 1–2 db babérlevél,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál mustár,
  • 1 evőkanál kapribogyó,
  • 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
  • 1 citrom leve és egy kevés lereszelt héja,
  • 1 kávéskanál majoránna,
  • 1 pohár (kb. 1,5 dl) száraz fehérbor,
  • egy csapott evőkanál cukor.

Az apróhúst leforrázzuk és sós vízben a hagymával, borssal, szegfűborssal és babérral fűszerezve puhára főzzük és a húst földaraboljuk, majd visszatesszük a leszűrt lébe. A kettévágott lapockákat a fölkockázott szalonnával és a karikára vágott zöldségekkel megpároljuk, kicsit lepirítjuk a cukorral, azután fölengedjük a borral és puhára főzzük. Az olajból és lisztből világosbarna rántást készítünk, hozzáadjuk a kapribogyót, petrezselyemlevelet, citromhéjat, szétnyomkodott fokhagymát és felengedjük levessel. Belekeverjük a mustárt, citromlevet, tejfölt, megszórjuk a majoránnával, egy kevés fehérborssal és fölforraljuk. Végül hozzáöntjük a többi levest is. Betétnek apró krumpligombócot adunk hozzá.