Fokhagymaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csirkemell,
  • 1 kisebb vöröshagyma,
  • 10-12 gerezd fokhagyma,
  • 3-4 dkg vaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 dl tejszín,
  • só, bors, szerecsendió.

A mellet kicsontozzuk, falatnyi kockákra vágva, a csontjával, egy egész vöröshagymával, sóval, borssal, szerecsendióval puhára főzzük kb. 1 l vízben. Hamar kész van, kb. 30-35 perc. Közben a vajból és lisztből világos rántást készítünk, a tűzről levéve belekeverjük a finomra vágott, vagy szétnyomott fokhagymát, simára keverjük a tejszínnel és a húsléhez töltjük. Ha kell, utánízesítjük, kiforraljuk és forrón, egy kevés pirított zsemlekockával tálaljuk.

Karalábéleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg zsenge karalábé,
  • 1 csirke aprólékja
    (nyak, láb, szárnyvég, szív, zúza, háta),
  • 1 sárgarépa,
  • 1 kisebb petrezselyemgyökér,
  • 1 kisebb vöröshagyma,
  • 1 dl olaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél,
  • só, fehérbors,
  • szerecsendió,
  • 1 húsleveskocka.

A csirkeaprólékot a leveskockával egy kevés vízben puhára főzzük. Az olajon üvegesre pároljuk kissé a fölaprított hagymát, majd fedő alatt a karalábét és fölkarikázott zöldségeket. Amikor majdnem puha, meghintjük a liszttel és kicsit zsírjára pirítjuk. Felengedjük a csirkelevessel és annyi vizet töltünk hozzá, hogy kb. 1,5 l legyen. Sózzuk, fűszerezzük, hozzákeverjük a tejfölt és kiforraljuk. Meghintjük a petrezselyemlevéllel és forrón tálaljuk.

Kukoricaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csirke mellcsontja, háta és aprólékja,
  • 1 doboz, vagy 20 dkg fagyasztott csemegekukorica,
  • ½ l tej,
  • 1 db zöldpaprika (lehet egy kicsit csípős),
  • só,
  • pár szem feketebors,
  • csipetnyi szerecsendió,
  • őrölt fehérbors,
  • reszelt sajt (parmezán).

A csirke csontos részeit egészen kevés sós vízben, pár szem borssal, csipetnyi szerecsendióval csaknem teljesen puhára főzzük, a nagyobb csontokat kidobjuk, hozzáadjuk a kukoricát, a tejet, belekarikázzuk a paprikát és készre főzzük. A végén ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk és reszelt sajtra szedve, vagy a sajttal meghintve forrón tálaljuk.

Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db (kb. 50-60 dkg) csirkemell,
  • 15-20 dkg csirkemáj,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 3 dl tejszín,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 10-15 dkg főtt csemegekukorica,
  • 10-15 dkg zöldborsó,
  • 1 evőkanál friss, vagy
    egy csapott kávéskanál szárított tárkony,
  • szerecsendió, ételízesítő.

Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, beletesszük a felkockázott csirkemellet. A csirke fehéredéséig pirítjuk, majd felengedjük kb. 1,5 l liter forróvízzel. Ételízesítővel, reszelt szerecsendióval és szükség szerint sóval ízesítjük. Amikor a csirke már majdnem jó, beletesszük a kukoricát, a borsót (lehet fagyasztott és konzerv is), félbevágott májakat és a tárkonyt. Ha megfőtt a borsó és a kukorica, a liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük és kiforraljuk.

Betegleves

Hozzávalók 1 személyre:

  • 3 dl erős húsleves (vagy erőleves),
  • 1 csirkemáj,
  • 1 lágytojás,
  • 1 dl tejszín,
  • 5 dkg zöldborsó,
  • 2 cent cherry,
  • csipetnyi őrölt szerecsendió.

(lábadozóknak, leromlott állapotú betegeknek)

A levesben megfőzzük a csirkemájat és a zöldborsót (utóbbinak elég 5-6 perc). A májat kisebb darabokra vágjuk, a tojást szétnyomkodjuk villával és a zöldborsóval, tejszínnel és néhány kanál levessel összeturmixoljuk. Összekeverjük a levessel, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük és összemelegítjük, végül hozzáadjuk a sherryt is.

« Újabb bejegyzések