2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 50 dkg nagyon jó minőségű, sovány marhahús (bélszín, ha van),
- 60-80 dkg felaprított ritkacsont,
- 25-30 dkg vegyes leveszöldség,
- 5 dkg zeller,
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 1 szál póréhagyma,
- 1 kávéskanál paradicsompüré,
- 1 tojás fehérje,
- 1 kávéskanál szójaszósz,
- 8-10 szem feketebors,
- 2-3 szem szegfűbors,
- só,
- 1 l leszűrt csont alaplé + víz.
(Erőleves – az igazi francia recept)
A húst ledaráljuk, összekeverjük a tojásfehérjével és a paradicsompürével és állandóan kevergetve fölengedjük a csontlével és némi vízzel. Beletesszük az előzőleg leforrázott csontot és az összes zöldségfélét és fölforrásig folyton kevergetjük. Fölforrás után csendesen főzzük 4-5 órán át, majd 20 percig állni hagyjuk, leszűrjük és zsírtalanítjuk.
Tojássárgájával vagy különböző levesbetétekkel tálaljuk leveses-csészében.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Consommé bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg karfiol,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 15-20 dkg zöldborsó,
- 1-2 db újkrumpli,
- 2 szál zöldhagyma,
- petrezselyemlevél,
- 1 zellerlevél,
- só (vagy leveskocka),
- csipetnyi fehérbors,
- kávéskanálnyi pirospaprika,
- 2 dl kefir,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt.
A karfiolt a répával, petrezselyemgyökérrel és a zellerszárral kb. 15-20 percig főzzük, majd befűszerezzük a sóval, csipetnyi borssal és hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott krumplit, a zöldhagymákat (esetleg egy kisebb paradicsomot kettévágva) és még 15 percig főzzük. Akkor beletesszük a zöldborsót is és öt percig azzal is főzzük. A hagymát és zellerszárat kidobjuk. A kefirt, tejfölt, pirospaprikát, lisztet, finomra vágott zeller- és petrezselyemlevelet jól összekeverjük és besűrítjük vele a levest, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk és tálaljuk.
Aki szereti, tehet belé egy kevés apró grízgaluskát, vagy vajasgaluskát is.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Nyári karfiolleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg zöldbab,
- 40 dkg burgonya,
- 20 dkg füstölt sonka,
- 10 dkg szárazkolbász,
- 10 dkg füstölt sajt,
- 2–3 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 1 db erőleveskocka,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- só, őrölt bors,
- 5–6 db citromfűlevél,
- 1 kávéskanál citromlé,
- 1 zöldpaprika (enyhén csípős),
- olaj,
- 1 evőkanál összevágott
petrezselyemlevél,
- 1 szál zellerlevél.
Az összevágott sonkát és kolbászt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott, vagy reszelt a vöröshagymát, kicsit pároljuk, felengedjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát. Hozzáadjuk a földarabolt zöldbabot, majd 5 perc múlva a krumplit, a zellerlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Amikor csaknem kész, beleszórjuk a zöldfűszereket is. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot (ez teljesen fel fog olvadni) és a szétnyomkodott fokhagymát. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel. Pár csepp citrommal ízesítjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Zöldbableves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva