Finn halleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50–60 dkg lazacfilé
    (lehet más jobb minőségű tengeri hal is),
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 40 dkg burgonya,
  • 2 dl sűrű tejszín,
  • 1–2 babérlevél,
  • 5–10 szem egész feketebors,
  • só,
  • 1 evőkanál apróra vágott kaporlevél.

A halfilét megmossuk, ha van bőre, megnyúzzuk. Nagyobb lábasban odateszünk vizet főni. A hagymát apróra daraboljuk és beletesszük a vízbe. A felkockázott krumplit is hozzáadjuk, sózzuk, és beletesszük a szemesborsot, babért. A leves tetején keletkező habot leszedjük. Amikor már majdnem megfőtt a burgonya, hozzáadjuk a szintén felkockázott (kb. 1–1,5 cm) halat. Amikor megfőtt a hal (fajtától függően 5–10 perc) és a burgonya is, a tejszínnel besűrítjük, és már nem forraljuk tovább. A leves tetejére frissen felaprított kaprot szórunk, esetleg savanyíthatjuk egy kevés citromlével.