Görögös saláta
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagyobb paradicsom,
- 2 db nagyobbacska uborka,
- 1 jókora póré vagy vöröshagyma,
- 10-12 dkg kimagozott zöld olajbogyó,
- 1 doboz szardella (kb. 15 dkg),
- 15 dkg enyhén csípős juhsajt,
- néhány salátalevél.
Az öntethez:
- 3 evőkanál olívaolaj
+ a szardella leve, - 1-2 evőkanál citromlé,
- só, bors,
- csipetnyi szárított majoránna
(vagy szurokfű, azaz oregánó).
A meghámozott paradicsomokat kockákra vágjuk, az uborkát felszeleteljük, a pórét, vagy meghámozott hagymát karikára, a juhsajtot kockára vágjuk. Minden hozzávalót összekeverünk és a salátalevelekkel kibélelt tálra rakunk. Az öntethez elkeverjük az olajat, a citromlét, ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával (oregánóval). Ráöntjük a salátára, jól elvegyítjük és két-három órára behűtjük, utána sültekhez tálaljuk.