Máltai mártás

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál víz,
  • 1 evőkanál borecet,
  • fél teáskanál só,
  • fél vérnarancs héja,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 evőkanál vérnarancslé,
  • 1 csipet cukor,
  • 15 deka vaj.

A vizet, az ecetet, a sót és a narancshéjat egy kis edényben úgy beforraljuk, hogy csak egy evőkanálnyi maradjon, ezután lehűtjük. A tojássárgákat a narancslével, egy csipet cukorral zománcozott mártásos edényben kis habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a beforralt narancsos ecetet. Ezután a mártásos edényt forró vízfürdőbe állítjuk (egy nagyobb edénybe) és a mártást addig verjük, amíg sűrű krémszerű lesz. A vajat diónyi darabokra vágjuk, és állandó keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a mártáshoz. Egy leheletnyi Cayenne-i borssal fűszerezzük. Halhoz, spárgához, feketegyökérhez, zöldséges ételekhez kitűnően illik.