Toszkán bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 szál (kb. 30 dkg) szárazkolbász,
  • 30 dkg vöröskáposzta,
  • 30-40 dkg fehér- vagy vörösbab,
  • 30 dkg paradicsom,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1-2 szál zellerzöld,
  • 1 szál póréhagyma,
  • olívaolaj, só, bors.

A babot föltesszük főni, s amikor már csaknem puha, a vízbe néhány babérlevelet dobunk. Eközben a felaprított hagymát, póréhagymát kevés olívaolajon 7-8 percig fedő alatt pároljuk. Ha már összeesett, hozzákeverjük a laskára vágott káposztát és a felkockázott, meghámozott paradicsomot is és további 5 percig főzzük. A káposztát a bab levével felengedjük, és egy bő félórán át rotyogni hagyjuk. Ezután kerül bele a majdnem teljesen puha bab, a só és a bors, a karikára vágott kolbász, fokhagyma és zellerlevél, és további 10-15 perc után már kész is.

Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.