Uha

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 80 dkg süllő (1 db),
  • 30 dkg sügér (1 db),
  • 20 dkg durbincs (ez is 1 db),
  • 30-40 dkg harcsaderék,
  • 1,5 l víz,
  • 2 fej hagyma,
  • 1-1 kisebb sárgarépa
    és petrezselyemgyökér,
  • 1 kisebb paszternák,
  • 2 kisebb krumpli,
  • 1 evőkanál apróra vágott kapor,
  • petrezselyemlevél,
  • 2-3 db babérlevél,
  • 8-10 szem feketebors,
  • 1 evőkanál friss tárkony
    (vagy egy mokkáskanál szárított),
  • só.

(orosz halleves folyami halakból)

Az uhát mindig legalább két, de legfeljebb négyféle édesvizi halból főzik (pl. süllő, sügér, durbincs, menyhal, compó, harcsa, jász, balin, tőponty, domolykó, kárász, kele, kecsege).

A forrásban levő vízbe beletesszük a halfejeket- farkakat, és a zöldségeket és gyenge tűzön 20-25 percig főzzük. Leszedjük a habját, kidobjuk a fejeket, farkokat, beletesszük a fűszereket, fölforraljuk, hozzáadjuk az 5-6 cm szélesre vágott halszeleteket és lassú tűzön 15-20 perc alatt készre főzzük. Végül hozzáadjuk a petrezselymet, kaprot és tárkonyt, ha kell utánasózunk és 6-8 percig forrón állni hagyjuk.