Uha
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 80 dkg süllő (1 db),
- 30 dkg sügér (1 db),
- 20 dkg durbincs (ez is 1 db),
- 30-40 dkg harcsaderék,
- 1,5 l víz,
- 2 fej hagyma,
- 1-1 kisebb sárgarépa
és petrezselyemgyökér, - 1 kisebb paszternák,
- 2 kisebb krumpli,
- 1 evőkanál apróra vágott kapor,
- petrezselyemlevél,
- 2-3 db babérlevél,
- 8-10 szem feketebors,
- 1 evőkanál friss tárkony
(vagy egy mokkáskanál szárított), - só.
(orosz halleves folyami halakból)
Az uhát mindig legalább két, de legfeljebb négyféle édesvizi halból főzik (pl. süllő, sügér, durbincs, menyhal, compó, harcsa, jász, balin, tőponty, domolykó, kárász, kele, kecsege).
A forrásban levő vízbe beletesszük a halfejeket- farkakat, és a zöldségeket és gyenge tűzön 20-25 percig főzzük. Leszedjük a habját, kidobjuk a fejeket, farkokat, beletesszük a fűszereket, fölforraljuk, hozzáadjuk az 5-6 cm szélesre vágott halszeleteket és lassú tűzön 15-20 perc alatt készre főzzük. Végül hozzáadjuk a petrezselymet, kaprot és tárkonyt, ha kell utánasózunk és 6-8 percig forrón állni hagyjuk.