2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg – 1 kg vegyes tengeri hal,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 5 szem paradicsom,
- 1 evőkanál paradicsompüré,
- 8 dkg rizs,
- 2 evőkanál olaj,
- só, őrölt bors,
- 2-3 babérlevél,
- 2-3 mentalevél,
- 1 mokkáskanálnyi majoránna.
(Máltai halleves)
A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. A paradicsomot lehéjazzuk, feldaraboljuk, és a pürével együtt a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és másfél liter vízzel felengedjük. A megtisztított, feldarabolt halat beletesszük, és kis lángon harminc-negyven percig főzzük. Ezután a levest sűrű szűrőn átszűrjük, a halat pedig áttörjük. A tűzre visszatéve a megmosott rizst beleszórjuk, beletesszük a zöldfűszereket és addig főzzük, amíg meg nem puhul.
Tálaláskor citrommal vagy gránátalmalével savanyítjuk ízlés szerint.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Aljotta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók:
- 1,5 kg vegyes hal
és tenger gyümölcsei, ízlés szerint,
- 1 pohár fehérbor,
- 50 dkg meghámozott paradicsom,
- száraz vagy pirított kenyér,
- fokhagyma,
- némi erőspaprika,
- petrezselyemlevél,
- olívaolaj,
- só.
(toszkán halleves)
Tisztítsuk meg a halakat. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hgy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden a fazékban van, sózzuk, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg az összevágott petrezselyemlevéllel.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Cacciucco bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva