Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
- 15 dkg porcukor,
- 2,5 tejszín,
- 5 cl konyak,
- citromlé,
- citromhéj,
- szegfűszeg,
- szegfűbors,
- fahéj,
- só.
(Huszár László nyomán)
A sárgadinnyét megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Kb 1/3-át összekeverjük a cukor felével, a konyakkal és a hűtő alsó polcára félretesszük. A többi dinnyét a cukor másik felével és a fűszerekkel puhára főzzük egy liter vízben, azután szitán áttörjük. Hozzáadjuk a félretett dinnyekockákat, a tejszínt, összekeverjük és jól lehűtjük.
Mindenki ízlés szerint savanyíthatja magának citromlével.
Másik változat
Hozzávalók:
- 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
- 15 dkg porcukor,
- 2,5 dl tejszín,
- 2 dl édes fehérbor,
- 5 cent konyak,
- egy citrom leve
és lereszelt héja, - csipetnyi só,
- 10-12 szem szegfűszeg,
- 2 szem szegfűbors,
- egy darabka fahéj.
(Regős Nándor nyomán)
A dinnye harmadát kockákra vágjuk, összekeverjük a cukor felével és a konyakkal és hűtőbe tesszük. A dinnye másik felét a maradék cukorral és a fűszerekkel megfőzzük és szitán áttörjük. Hozzáöntjük a citromlevet, bort, tejszínt, beletesszük a dinnyekockákat és jól lehűtve tálaljuk.