2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg – 1 kg vegyes tengeri hal,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 5 szem paradicsom,
- 1 evőkanál paradicsompüré,
- 8 dkg rizs,
- 2 evőkanál olaj,
- só, őrölt bors,
- 2-3 babérlevél,
- 2-3 mentalevél,
- 1 mokkáskanálnyi majoránna.
(Máltai halleves)
A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. A paradicsomot lehéjazzuk, feldaraboljuk, és a pürével együtt a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és másfél liter vízzel felengedjük. A megtisztított, feldarabolt halat beletesszük, és kis lángon harminc-negyven percig főzzük. Ezután a levest sűrű szűrőn átszűrjük, a halat pedig áttörjük. A tűzre visszatéve a megmosott rizst beleszórjuk, beletesszük a zöldfűszereket és addig főzzük, amíg meg nem puhul.
Tálaláskor citrommal vagy gránátalmalével savanyítjuk ízlés szerint.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Aljotta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 13., hétfő
Hozzávalók:
- 1 csirke aprólékja, szárnya, háta,
- 25-30 dkg sertéscomb (esetleg borjú),
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál fehérrépa,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 5 dkg zellergumó,
- 5 dkg kelkáposzta vagy 3-4 db kelbimbó,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- ételízesítő, őrölt feketebors, tárkony,
- 2-3 szem szegfűbors,
- egy kis darabka gyömbér,
- étolaj,
- liszt,
- só, kevés pirospaprika.
A csirkeaprólékot és a sertéshúst alaposan megmossuk, majd a sertéscombot felkockázzuk. A sárgarépát, fehérrépát felkarikázzuk, a zellergumót és a kelkáposztát vékony csíkokra szeljük. A vöröshagymát egészben hagyjuk, a fokhagymát apró darabokra vágjuk.
A sertéshúst feltesszük egy fazékban főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ha felforrt, csökkentjük alatta a lángot, hogy épp csak bugyogjon, de ne forrjon, bő félóra múlva hozzáadjuk a csirkeaprólékot. Amikor a húsok csaknem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket is, s tovább főzzük, mintegy fél órát.
Ha minden puha benne, vékony paprikás rántással berántjuk.
Közben elkészítjük a levesbetétet: a petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk, megfelezzük, egy egész tojásból, ½ evőkanál olajjal, annyi liszttel, amit felvesz és a petrezselyemzölddel galuska állagú tésztát készítünk. Egy teáskanál segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és néha óvatosan megkeverjük. Akkor jó, ha már feljön a tetejére. Ekkor a lángot lekapcsoljuk, s a maradék petrezselyemzöldet rászórjuk, belekeverjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Csirkehúsleves petrezselymes galuskával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 5., vasárnap
Hozzávalók:
- 8 vastagabb szelet sonka,
- 25 dkg csemegekukoricakonzerv,
- 25 dkg zöldborsókonzerv,
- 4 nagyobb krumpli,
- 2 szál sárgarépa,
- 6 tojás,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 2 evőkanál olaj,
- vegeta, szerecsendió.
A krumplit héjában megfőzőm, megtisztítom, kockákra vágom, a sárgarépát szintúgy. A krumplit, borsót, répát, kukoricát összekeverem. Egy tepsi aljára rakom a sonkaszeleteket, elterítem rajta a gezemicét, meglocsolom az olajjal és sütöm 10-15 percig. A tejfölt a tojásokkal, liszttel, reszelt sajttal, reszelt szerecsendióval, vegetával alaposan elkeverem és ráöntöm a zöldségekre. Újabb 10 perc sütés és lehet enni.
Kategória: Egyéb |
feltöltötte: kgyt |
Vacsora bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 közepes fej fokhagyma,
- 5 dl tej,
- 2 dl tejföl,
- 5 dl csont alaplé,
- 1 mokkáskanál cukor,
- 1 mokkáskanál pirospaprika,
- 1 nagy csokor kapor,
- só,
- ecet, vagy mustár ízlés szerint.
A lisztből és olajból világos rántást készítünk. A tűzről levéve beletesszük az összepréselt fokhagymát. Kevés pirospaprikával és az apróra vágott kaporral elkavarjuk. Felengedjük tejjel, csontlével és tejföllel, majd megsózzuk (ha esetleg látjuk, hogy elfőtt valamennyi a folyadékból, adjunk hozzá még vizet). Egy kis cukorral, s pár csepp ecettel, vagy mustárral pikánsra ízesítjük.
Félbevágott keménytojásokkal tálaljuk.
Hidegen is finom, de akkor készítsük kicsit savanykásabbra.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Kaporleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg zsenge karalábé,
- 1 csirke aprólékja
(nyak, láb, szárnyvég, szív, zúza, háta),
- 1 sárgarépa,
- 1 kisebb petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb vöröshagyma,
- 1 dl olaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél,
- só, fehérbors,
- szerecsendió,
- 1 húsleveskocka.
A csirkeaprólékot a leveskockával egy kevés vízben puhára főzzük. Az olajon üvegesre pároljuk kissé a fölaprított hagymát, majd fedő alatt a karalábét és fölkarikázott zöldségeket. Amikor majdnem puha, meghintjük a liszttel és kicsit zsírjára pirítjuk. Felengedjük a csirkelevessel és annyi vizet töltünk hozzá, hogy kb. 1,5 l legyen. Sózzuk, fűszerezzük, hozzákeverjük a tejfölt és kiforraljuk. Meghintjük a petrezselyemlevéllel és forrón tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Karalábéleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók:
- 50-60 dkg pacal,
- 1 ½ liter csont alaplé,
- 1 citrom leve és lereszelt héja,
- 1 kávéskanálnyi majoránna,
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű,
- 2-3 babérlevél,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 2 tojás,
- 1 csipetnyi pirospaprika,
- 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva,
- só és bors.
A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk, vízben fölforraljuk, negyedóráig főzzük, a főzőlevet kiöntjük, majd a húslevessel együtt odatesszük főni. Kb. 1½–2 óra múlva, amikor a pacal már puha, beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat, babért és a majorannát.
Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk, és lassú tűzön -forralás nélkül- rövid ideig főzzük. Rászórjuk a pirospaprikát és a petrezselyemzöldet, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Pacalleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 6 személyre:
- 200 gramm nyers mandula,
- 200 gramm száraz, fehérkenyér,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 vizespohár olívaolaj,
- 1 teáskanál ecet,
- 1 liter hideg víz,
- só.
Díszítésére:
- 1/4 kiló muskotály szőlő héj nélkül, mag nélkül,
vagy
2 szelet sárgadinnye, apró kockákra vágva,
vagy
1 hámozott alma, apró kockákra vágva.
(andaluziai, hideg, fehér fokhagymaleves)
Ez a leves a gazpacho (andalúz hideg paradicsomleves) nagyon finom változata. Az andalúz konyha egyik legismertebb levese, épp ezért nagyon érezhető az arab konyha hatása: a legfontosabb hozzávalója a mandula.
Ma Sevilla és Malaga provincia vetélkedik azért, hogy ez a leves onnan származik, de Almería-ban, Huelva-ban sőt a szomszédos Extremadura-ban és Murcia-ban is léteznek egymástól kicsit eltérő változatai. A malagai változat az, amit itt találtok, amely muskotály szőlő szemekkel készül, de nagyon finom alma vagy sárgadinnye darabkákkal vagy golyókkal is.
A ajo blanco hagyományos előállításának titka a mandula márvány mozsárban fa törővel történő ütögetésében rejlik, addig, amíg nem sikerül olyan masszát előállítani, amely szinte mandulatej. Ezután hozzáadják a fokhagyma gerezdeket, a vízben előzőleg beáztatott és kifacsart kenyeret és a sót tovább ütögetve, majd összedolgozzák az olívaolajjal. Ma ez persze sokkal egyszerűbb a turmix segítségével.
Először forrásba lévő vízbe tesszük a mandulát, 2-3 perc múlva kivesszük, eltávolítjuk a héját, és félretesszük.
Kevés vízben beáztatjuk a kenyeret. Amikor puha, kifacsarjuk, és beletesszük a […]
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Ajo blanco bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók:
- 1,5 kg vegyes hal
és tenger gyümölcsei, ízlés szerint,
- 1 pohár fehérbor,
- 50 dkg meghámozott paradicsom,
- száraz vagy pirított kenyér,
- fokhagyma,
- némi erőspaprika,
- petrezselyemlevél,
- olívaolaj,
- só.
(toszkán halleves)
Tisztítsuk meg a halakat. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hgy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden a fazékban van, sózzuk, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg az összevágott petrezselyemlevéllel.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Cacciucco bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db (kb. 50-60 dkg) csirkemell,
- 15-20 dkg csirkemáj,
- 1 fej hagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 3 dl tejszín,
- 2 evőkanál liszt,
- 10-15 dkg főtt csemegekukorica,
- 10-15 dkg zöldborsó,
- 1 evőkanál friss, vagy
egy csapott kávéskanál szárított tárkony,
- szerecsendió, ételízesítő.
Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, beletesszük a felkockázott csirkemellet. A csirke fehéredéséig pirítjuk, majd felengedjük kb. 1,5 l liter forróvízzel. Ételízesítővel, reszelt szerecsendióval és szükség szerint sóval ízesítjük. Amikor a csirke már majdnem jó, beletesszük a kukoricát, a borsót (lehet fagyasztott és konzerv is), félbevágott májakat és a tárkonyt. Ha megfőtt a borsó és a kukorica, a liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük és kiforraljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Tárkonyos csirkeraguleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 közepes uborka,
- 6 db zöldhagyma,
- 4 dkg liszt,
- 2 evőkanál citromlé,
- 2 evőkanál olaj (oliva a legjobb),
- 2 dl tejföl,
- só, bors, mentalevél,
- ½ l erőleves.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Felengedjük a levessel, befűszerezzük. Beletesszük a meghámozott, kockákra vágott uborkát és puhára főzzük. Amikor kész, áttörjük szitán, visszatesszük a levesbe, hozzákeverjük a tejfölt és fölforraljuk. Alaposan lehűtve nyári napokon nagyon kellemes.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Arab uborkakrémleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva