Scsi

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 50 dkg sovány marhahús,
  • 50–60 dkg savanyúkáposzta,
  • 15–20 dkg gomba (legjobb a vargánya),
    vagy egy-két evőkanálnyi szárított gomba,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 2 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 kisebb zellergumó egy-két levelével,
  • 1–2 db burgonya,
  • 2 közepes fej vöröshagyma,
  • 3–4 gerezd fokhagyma,
  • 2 db babérlevél,
  • 1 evőkanál összevágott kaporlevél,
  • 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
  • 1 evőkanálnyi vaj,
  • 1 dl tejföl,
  • 1 evőkanál natúr paradicsompüré,
    vagy egy friss paradicsom,
  • 8–10 szem feketebors,
  • 1 kávéskanál majoránna, vagy angelikalevél.

(orosz káposztaleves hússal, zöldségekkel)

Sűrű vagy teljes Scsi

A marhahúsból a gyökérzöldségek felével, az egyik hagymával, sóval, borssal levest főzünk (kb. 2 óra), majd a szétfőtt zöldségeket kidobjuk, a húst földaraboljuk, a levest leszűrjük. A káposztát vastagfalú edénybe rakjuk, hozzáadjuk a vajat, 3-4 dl forróvizet és középmeleg sütőben fedő alatt puhára pároljuk. A szárított gombát két-három órára beáztatjuk, majd egész kevés vízben előfőzzük
(ha friss gombánk van, azt csak leforrázzuk).

A húslevesbe visszatesszük a húst, hozzáadjuk a gyökérzöldségek másik felét, hasábokra vágva, a megtisztított, fölkockázott krumplit, a káposztát, a gombát, levével együtt, a paradicsomot (meghámozva, negyedelve) és a másik fej vöröshagymát nagyon apróra vágva. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Akkor hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, sózott gombát, zöldfűszereket fölforraljuk és meleg helyen lefedve állni hagyjuk kb. negyedóráig. Tálalás előtt tejfölözzük.

Scsi szárazbabbal

Ugyanúgy készül, mint a klasszikus leves, de kevesebb káposztát teszünk bele, valamint […]

Csülök savanyúkáposztával

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 2 kisebb, nyers (nem füstölt) sertéscsülök,
  • 1–1,5 kg savanyú káposzta,
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 1–2 gerezd fokhagyma,
  • 2–3 db szegfűszeg,
  • 8–10 szem borókabogyó,
  • 8–10 szem vegyes bors,
  • 2–3 evőkanál olaj,
  • 20 dkg húsos füstölt szalonna,
  • 2 dl száraz fehérbor.

(elzászi étel)

A sertéscsülköt gondosan megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát, ha túl savanyú, hideg vízben átmossuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymába beleszúrjuk a szegfűszeget. A borókabogyót, a színes borsot teatojásba zárjuk vagy kis darab vászonba kötjük.

Egy nagyobb fazékba öntjük az olajat, lazán rárakjuk a káposzta felét, erre a két csülköt, a húsos füstölt szalonnát, a hagymát, a fokhagymát, a vászonba kötött fűszereket. Betakarjuk a maradék káposztával, megsózzuk, megöntözzük a borral, és felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig érjen. Ezután felforraljuk, majd lassú tűzön lefedve kb. 2 óra hosszat pároljuk. Az elkészült káposztából kivesszük a hagymát, fűszeres zacskót. A szalonnát csíkokra vágjuk, a csülköt felszeleteljük. A káposztát előmelegített tálba szedjük, a tetejére rakjuk a felszeletelt csülköt és szalonnát. Tűzforrón tálaljuk, egy kevés főtt burgonyát adunk mellé.
Száraz, tüzes, fehér pecsenyebor illik hozzá.

Hal erőleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg vegyes apróhal,
  • 50-60 dkg halfej,
  • 4 vastagabb szelet filézett hal,
  • 50 dkg ikra és tej,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 10 szem feketebors,
  • 3-4 szem szegfűbors,
  • 1 mokkáskanál paradicsompüré,
  • só,
  • (esetleg, ízlés szerint egy cső erőspaprika)

A kishalakból, fejekből, zöldségekből, a fűszerekkel erős hallevest főzünk. Amikor minden teljesen megfőtt, a levest leülepítjük, leszűrjük, majd visszatesszük a tűzre és belefőzzük a halszeleteket és a tejet, ikrát. Apró tésztát kifőzünk és azzal kínáljuk.

Szatmári töltöttkáposzta

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt tarja,
  • 20 dkg sertésapró,
  • 30 dkg tengerikása,
  • 1 dl olaj,
  • 10 dkg vöröshagyma,
  • 2 dl tejföl,
  • 5 dkg paradicsompüré,
  • 1 kg savanyú káposzta,
  • paprika, bors,
  • fokhagyma, ételízesítő.

A füstölt tarját a sertésapróval együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tengerikását, ízesítjük, fűszerezzük. A kész tölteléket savanyú káposztalevélbe töltjük, majd paradicsomos alaplével leöntve megfőzzük.

Tejfellel lelocsolva tálaljuk.

Rakott pacal camembert sajttal

Hozzávalók:

  • 1 kg tisztított, fagyasztott pacal,
  • 25 dkg Tihany camembert,
  • 2 tojás,
  • só, durvára őrölt bors,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • ételízesítő,
  • egy csokor vágott petrezselyemzöld.

A pacalt sós, ételízesítős vízben „rongypuhára” főzöm. A finomra vágott hagymát az olajon üvegesre párolom, rádobom a pacalt, borsozom és néhányszor átkeverem. Kihűlés után összekeverem a kisújjnyi csíkokra vágott camembert-rel, a tojásokkal, a petrezselyemzölddel és egy kávéskanál sóval. A keveréket kivajazott tűzálló tálba teszem és forró sütőben kb fél óra alatt készre sütöm.

Francia hagymaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg vaj, vagy margarin,
  • 4-5 nagyobb fej vöröshagyma,
    megtisztítva, szeletekre vágva,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál sima fehér liszt,
  • 1,2 l marhahúsleves,
  • só, bors,
  • 1-2 babérlevél,
  • 4 szelet franciakenyér,
  • 8-10 dkg reszelt Gruyere sajt.

Megolvasztjuk a vajat a serpenyőben és a hagymaszeleteket 5-10 percig sütjük benne amíg aranybarna nem lesz.

Hozzákeverjük a lisztet, a finomra szeletelt fokhagymát és lassú tűzön sütjük további 1 percet, közben folyamatosan kevergetve. Vegyük félre a tűzről és fokozatosan keverjük hozzá a húslevest. Ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel. Lassan forraljuk fel és kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor fedjük le és pároljuk további 20-25 percig. Dobjuk ki a babérlevelet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Készítsünk pirítóst a kenyérszeletekből, tegyünk minden tányérba egyet, szedjük rá a forró levest, szórjuk meg reszelt sajttal és forrón tálaljuk.

Bouillabaisse

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1 db sziklahal,
  • 1 db ördöghal,
  • 1-2 db sárkányhal,
  • 1-2 db languszta,
  • egyéb apróhalak,
  • kevés olívaolaj,
  • 1-2 paradicsom,
  • 1-2 fej vöröshagyma,
  • 1 szál póréhagyma,
  • 1 narancs héja,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • sáfrány, só, törött bors,
  • zöldfűszerek (kakukkfű,
    petrezselyem, babérlevél).

(dél-francia halleves)

A megtisztított és apróra vágott hagymát, póréhagymát és zöldségcsokrot forró olajban kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Amikor a paradicsom összeesik, felöntjük 2,5 – 3 liter vízzel, és hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat. Ha a víz felforrt, beletesszük a megtisztított halakat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sáfrányt, és addig főzzük, amíg a halak átfőnek (kb. 20-30 perc). Pirítóssal vagy pirított zsemlekockával tálaljuk.

(A Magyarországon kapható tengeri halakból is jól el lehet készíteni, csak több fajtát kell variálni.)

Sóskaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg friss sóska
    (vagy 25-30 dkg-os fagyasztott sóskakrém),
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • só, csipetnyi őrölt fehérbors
  • és szerecsendió,
  • 1,2 l csont alaplé,
  • ízlés szerint cukor,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 dl tejszín,
  • 2-3 dkg vaj.

A sóskát puhára főzzük egy kevés vízben némi sóval és leturmixoljuk. Az olajból, lisztből aranysárga rántást készítünk és az apróra vágott vagy lereszelt hagymát is megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a sóskapürét, egy-két percig dinszteljük, felengedjük a csontlevessel és a sóska főzőlevével, fűszerezzük és 10 percig főzzük. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, a tojás sárgájával simára kikevert tejszínt a levesbe öntjük és a tetejére morzsolunk egy kevéske vajat.

Pirított zsemlekockával tálaljuk (legjobb csészében).

Toszkán bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 szál (kb. 30 dkg) szárazkolbász,
  • 30 dkg vöröskáposzta,
  • 30-40 dkg fehér- vagy vörösbab,
  • 30 dkg paradicsom,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1-2 szál zellerzöld,
  • 1 szál póréhagyma,
  • olívaolaj, só, bors.

A babot föltesszük főni, s amikor már csaknem puha, a vízbe néhány babérlevelet dobunk. Eközben a felaprított hagymát, póréhagymát kevés olívaolajon 7-8 percig fedő alatt pároljuk. Ha már összeesett, hozzákeverjük a laskára vágott káposztát és a felkockázott, meghámozott paradicsomot is és további 5 percig főzzük. A káposztát a bab levével felengedjük, és egy bő félórán át rotyogni hagyjuk. Ezután kerül bele a majdnem teljesen puha bab, a só és a bors, a karikára vágott kolbász, fokhagyma és zellerlevél, és további 10-15 perc után már kész is.

Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.

Toszkán marhahúsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70-80 dkg rostélyos, csonttal,
  • 50-60 dkg ritkacsont,
  • 40 dkg vegyes leveszöldség,
  • 15-20 dkg gomba,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 1 szál póréhagyma,
  • só, bors,
  • 1 paradicsom,
  • parányi olaj (oliva),
  • egy evőkanálnyi összevágott petrezselyemlevél,
  • 10-15 dkg száraz levestészta,
  • kevés reszelt sajt.

A húsból, csontokból kb. 2 liter vízzel erős húslevest főzünk, kicsi lángon kb. 3 óra alatt. Befűszerezzük, bezöldségeljük és amikor kész, a csontokat kidobjuk, a levest leszűrjük. A gombát megdinszteljük, a tésztát megfőzzük és a levesbe tesszük. Meghintjük petrezselyemmel és egy kevés reszelt sajttal. A felszeletelt húst és a zöldségeket külön tálon kínáljuk.

« Újabb bejegyzések | Régebbi bejegyzések »