Joghurtos-tejszínes őszibarackleves

Hozzávalók:

  • 1 doboz őszibarack befőtt,
  • 1 nagy doboz natúr joghurt,
  • 1 doboz tejszín
    (én főzőtejszínből csináltam),
  • vaníliás cukor,
  • csipetnyi fahéj.

(Hoffmann Gigi receptje)

Turmixgépbe öntöm a befőttet a levével együtt (2 fél barack kivételével), a joghurtot, a tejszínt és a vaníliát, fahéjat és összepépesítem. Addig a félretett barackot kis kockákra vágom, mert én szeretem a darabokat is. Ha valaki nem, akkor az összes barackot összeturmixolhatja. Kész is. A befőtt elég cukros, így nem kell cukrot hozzáadni, de ha valaki nagyon édesszájú, megteheti.

jól behűteni, és aki szereti tejszínhabbal díszíteni.

Pezsgős őszibarackleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • ½ kg őszibarack,
  • 20 dkg porcukor,
  • őrölt szegfűszeg,
  • őrölt fahéj,
  • ½ l száraz rizlingbor
    (lehet más száraz fehérbor is,
    pl. cserszegi, chardonnay, tramini),
  • ½ l félszáraz pezsgő.

(Szabó István, Oscar-díjas mesterszakács nyomán, csak felnőtteknek)

Az őszibarackot meghámozzuk, fölkockázzuk. A felét áttörjük szitán, összekeverjük a borral, pezsgővel és fűszerekkel. A gyümölcs másik felét meghintjük a cukorral és ráöntjük a többit, néhány csepp citromlével savanyíthatjuk.

Hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2,5 tejszín,
  • 5 cl konyak,
  • citromlé,
  • citromhéj,
  • szegfűszeg,
  • szegfűbors,
  • fahéj,
  • só.

(Huszár László nyomán)

A sárgadinnyét megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Kb 1/3-át összekeverjük a cukor felével, a konyakkal és a hűtő alsó polcára félretesszük. A többi dinnyét a cukor másik felével és a fűszerekkel puhára főzzük egy liter vízben, azután szitán áttörjük. Hozzáadjuk a félretett dinnyekockákat, a tejszínt, összekeverjük és jól lehűtjük.

Mindenki ízlés szerint savanyíthatja magának citromlével.

Másik változat

Hozzávalók:

  • 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 2 dl édes fehérbor,
  • 5 cent konyak,
  • egy citrom leve
    és lereszelt héja,
  • csipetnyi só,
  • 10-12 szem szegfűszeg,
  • 2 szem szegfűbors,
  • egy darabka fahéj.

(Regős Nándor nyomán)

A dinnye harmadát kockákra vágjuk, összekeverjük a cukor felével és a konyakkal és hűtőbe tesszük. A dinnye másik felét a maradék cukorral és a fűszerekkel megfőzzük és szitán áttörjük. Hozzáöntjük a citromlevet, bort, tejszínt, beletesszük a dinnyekockákat és jól lehűtve tálaljuk.

Gigi meggylevese

Hozzávalók:

  • ½ kg magozott megy,
  • 1 vaniliás vagy tejszínes pudingpor,
  • cukor ízlés szerint,
  • fahéj,
  • ½ l tej.

A meggyet felöntöm vízzel, amennyi ellepi, megszórom cukorral, fahéjjal, felforralom.

Míg felforr, a pudingport kikeverem a tejjel. Hozzáöntöm a meggyhez, kevergetem míg besűrűsödik.

Jól lehűtöm. Meggyszószt is így készítek, csak kevesebb folyadékkal.

« Újabb bejegyzések