Császármorzsa (smarni)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg mazsola,
  • 4 tojás,
  • 5 dl tej,
  • 10 dkg kristálycukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 20 dkg búzadara,
  • 2 evőkanál vaj,
  • baracklekvár.

A mazsolát beáztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
A tejet 3 evőkanál kristálycukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval felforraljuk. Álladóan kevergetve apránként hozzáadjuk a grízt, és kis lángon kevergetve megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tojássárgájákat hozzákeverjük a grízmasszához. A tojásfehérjéből a maradék kristálycukorral kemény habot verünk, és ezt is a grízmasszához adjuk. A mazsolát kinyomkodjuk, és lazán a masszába forgatjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a masszát, betesszük a sütőbe, és kb. 10–15 perc alatt megsütjük. Villával szétdaraboljuk és baracklekvárt csorgatunk rá.

Ízisz-torta II.

Hozzávalók:

  • 6 friss tojás sárgája és fehérje
    szétválasztva,
  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg cukor,
  • 4 evőkanál kakaó,
  • 4 evőkanál rum,
  • 4–5 banán karikázva
    (más gyümölcsökből is jó, főleg vegyesen),
  • csipetnyi só,
  • kb. 50 dkg babapiskóta.

(sütés nélkül)

A tojássárgákat a cukorral és vajjal habosra mixeljük, kanalanként hozzáadjuk a kakaót, rumot. A fehérjét a csipetnyi sóval keményre verjük és hozzáadjuk a kakaós-rumos masszához. (sűrűbb de kenhető krém kell hogy legyen). A forma aljára és oldalára szorosan egymás mellé lerakjuk a piskótákat, rákenünk a krémből, banánkarikákat (más gyümölcsdarabokat, szeleteket) helyezünk rá, majd ismét krémet és babapiskótát teszünk rá. A forma nagyságától függően 2–3 réteget rakhatunk le. A babapiskótával fejezzük be, fedjük le alufóliával és tegyük egy napra a hűtőbe.

Tálalás előtt kifordítjuk a formából és díszítjük. Ízlés szerint ízesíthetjük, díszíthetjük tejszínhabbal, gyümölccsel, reszelt csokival.

A svédasztal

Svédül smörgasbord („szendvicsasztal”), többféle halat, sajtot, hideg és meleg fogásokat kínáló büféasztal. A svéd vidéken az volt a szokás, hogy a nagyobb családi ünnepségeken, egyéb összejöveteleken a vendégek maguk is hoztak ennivalót; az összegyűlt ételt hosszú asztalokon tálalták fel, és ki-ki kedve szerint vehetett magának. A XVIII. századtól az efféle lakomákat megelőzte a bannvinsbordra kitett aperitifek, étvágyerjesztő csemegék (akvavit, hering stb.) fogyasztása.

A modern smörgasbord lehet igen egyszerű, ilyenkor csak kenyér, vaj, marinált hering van rajta, de kínálhat többtucatnyi hideg és meleg ételt is: sokféleképpen elkészített heringet, pástétomokat, hideg sülteket, salátákat és olyan svéd különlegességeket, mint a gravlax (marinált lazac) és a „Jansson megkísértése” nevű, hagymás, szardellás, tejszínes burgonyaétel.

A II. világháború után legfőképpen a stockholmi Operakelleren étteremnek volt fontos szerepe a smörgasbord újbóli bevezetésében és megújításában. A vendéglátásnak ez a formája külföldön is kedveltté vált, és sok helyütt általában is svéd büfének vagy svédasztalnak nevezik az önkiszolgáló rendszerű büféasztalt, amelynek fogásai fix ár befizetése ellenében vagy (fogadásokon) ingyen fogyaszthatók.

Sonkás pirítós banánnal

Hozzávalók:

  • 8 vékony szelet sonka,
  • 2 db zöld banán,
  • fél citrom,
  • vaj,
  • 8 szelet pirítós
  • (meleg előétel, vagy könnyű vacsora)

    Egy kivajazott tepsibe tegyük egymás mellé a sonkaszeleteket, karikázzuk rá a banánt, csöpögtessünk rá citromlevet és süssük 10-12 percig középmeleg sütőben. Ha kész, pecsenyeszedő lapáttal tegyük a kenyérszeletekre és morzsoljunk a tetejére egy kevés vajat. Tehetünk rá tükörtojást is, vagy sajtot (különlegesen finom egy kevés rokforttal).

    Pisztráng kékre főzve

    Hozzávalók 4 személyre:

    • 1 kg pisztráng,
    • ½ dl ecet,
    • 1 szál sárgarépa,
    • 1 szál petrezselyemgyökér,
    • 1 fej vöröshagyma,
    • 10 szem egész feketebors,
    • 1–2 babérlevél,
    • 15 dkg vaj,
    • 1 kiskanál apróra vágott
      petrezselyemlevél,
    • 80 dkg burgonya.

    A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Ecettel, egész borssal ízesítve felöntjük egy liter vízzel. A pisztrángokat megtisztítjuk, de figyeljünk arra, hogy a fejénél fogjuk a halat, hogy ne veszítse el nyálkásságát, ugyanis ez válik kék színűvé az elkészítés során. Végül ecetbe mártjuk. Amikor a zöldség majdnem puha, belerakjuk a pisztrángot. Lassú tűzön főzzük, amíg a hal színe kék lesz. Ekkor félrehúzzuk, és egy ideig a lében pihentetjük.

    Melegen, petrezselymes vajjal leöntve, vajas burgonyával körítve tálaljuk.

    Scsi

    Hozzávalók 5-6 személyre:

    • 50 dkg sovány marhahús,
    • 50–60 dkg savanyúkáposzta,
    • 15–20 dkg gomba (legjobb a vargánya),
      vagy egy-két evőkanálnyi szárított gomba,
    • 2 szál sárgarépa,
    • 2 szál petrezselyemgyökér,
    • 1 kisebb zellergumó egy-két levelével,
    • 1–2 db burgonya,
    • 2 közepes fej vöröshagyma,
    • 3–4 gerezd fokhagyma,
    • 2 db babérlevél,
    • 1 evőkanál összevágott kaporlevél,
    • 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
    • 1 evőkanálnyi vaj,
    • 1 dl tejföl,
    • 1 evőkanál natúr paradicsompüré,
      vagy egy friss paradicsom,
    • 8–10 szem feketebors,
    • 1 kávéskanál majoránna, vagy angelikalevél.

    (orosz káposztaleves hússal, zöldségekkel)

    Sűrű vagy teljes Scsi

    A marhahúsból a gyökérzöldségek felével, az egyik hagymával, sóval, borssal levest főzünk (kb. 2 óra), majd a szétfőtt zöldségeket kidobjuk, a húst földaraboljuk, a levest leszűrjük. A káposztát vastagfalú edénybe rakjuk, hozzáadjuk a vajat, 3-4 dl forróvizet és középmeleg sütőben fedő alatt puhára pároljuk. A szárított gombát két-három órára beáztatjuk, majd egész kevés vízben előfőzzük
    (ha friss gombánk van, azt csak leforrázzuk).

    A húslevesbe visszatesszük a húst, hozzáadjuk a gyökérzöldségek másik felét, hasábokra vágva, a megtisztított, fölkockázott krumplit, a káposztát, a gombát, levével együtt, a paradicsomot (meghámozva, negyedelve) és a másik fej vöröshagymát nagyon apróra vágva. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Akkor hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, sózott gombát, zöldfűszereket fölforraljuk és meleg helyen lefedve állni hagyjuk kb. negyedóráig. Tálalás előtt tejfölözzük.

    Scsi szárazbabbal

    Ugyanúgy készül, mint a klasszikus leves, de kevesebb káposztát teszünk bele, valamint […]

    Hamis orosz krémtorta

    Hozzávalók (12 szelet):

    • 10 dkg mazsola,
    • 1 dl rum,
    • 15 dkg cukor,
    • 1 tojássárgája,
    • 1 dl tej,
    • 1 csomag vaníliás cukor,
    • 10 dkg vaj,
    • 5 dl tejszín,
    • 1 evőkanál zselatin,
    • fél dl víz,
    • 25 darab babapiskóta,
    • 20 dkg cukrozott gyümölcs,
    • 1 csomag habfix,
    • 1 evőkanál porcukor.

    (sütés nélkül)

    A mazsolát leöblítjük és a rumba áztatjuk. A cukrot a tojássárgájával alaposan kikeverjük, a tejjel felengedjük, és gőz fölött, kevergetve, sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve vaníliás cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A mazsolát leszűrjük, és a rumot is a krémbe dolgozzuk. A zselatint a fél deci hideg vízben simára keverjük, kevergetve fél percig főzzük, majd langyosra hűtve a krémbe szűrjük. A tejszín felét habbá verjük, és ezt is a krémbe forgatjuk. A cukrozott gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. Egy 22 centi átmérőjű, kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, hideg vízzel kiöblítünk. Az aljára egy sor babapiskótát fektetünk, cukrozott gyümölccsel és mazsolával megszórjuk. Erre krémet simítunk, majd rá ismét babapiskóta, cukrozott gyümölcs, mazsola kerül. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart, a tetejére babapiskóta kerüljön. Két órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a tortát tálra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla. A maradék tejszínt a habfixszel habbá verjük, a porcukorral ízesítjük, és a tortát bevonjuk vele. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

    Francia hagymaleves

    Hozzávalók 4 személyre:

    • 5 dkg vaj, vagy margarin,
    • 4-5 nagyobb fej vöröshagyma,
      megtisztítva, szeletekre vágva,
    • 3-4 gerezd fokhagyma,
    • 2 evőkanál sima fehér liszt,
    • 1,2 l marhahúsleves,
    • só, bors,
    • 1-2 babérlevél,
    • 4 szelet franciakenyér,
    • 8-10 dkg reszelt Gruyere sajt.

    Megolvasztjuk a vajat a serpenyőben és a hagymaszeleteket 5-10 percig sütjük benne amíg aranybarna nem lesz.

    Hozzákeverjük a lisztet, a finomra szeletelt fokhagymát és lassú tűzön sütjük további 1 percet, közben folyamatosan kevergetve. Vegyük félre a tűzről és fokozatosan keverjük hozzá a húslevest. Ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel. Lassan forraljuk fel és kevergetve főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor fedjük le és pároljuk további 20-25 percig. Dobjuk ki a babérlevelet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

    Készítsünk pirítóst a kenyérszeletekből, tegyünk minden tányérba egyet, szedjük rá a forró levest, szórjuk meg reszelt sajttal és forrón tálaljuk.

    Sóskaleves

    Hozzávalók 4 személyre:

    • 50 dkg friss sóska
      (vagy 25-30 dkg-os fagyasztott sóskakrém),
    • 1 kisebb fej vöröshagyma,
    • 2 evőkanál olaj,
    • 1 evőkanál liszt,
    • só, csipetnyi őrölt fehérbors
    • és szerecsendió,
    • 1,2 l csont alaplé,
    • ízlés szerint cukor,
    • 1 tojás sárgája,
    • 1 dl tejszín,
    • 2-3 dkg vaj.

    A sóskát puhára főzzük egy kevés vízben némi sóval és leturmixoljuk. Az olajból, lisztből aranysárga rántást készítünk és az apróra vágott vagy lereszelt hagymát is megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a sóskapürét, egy-két percig dinszteljük, felengedjük a csontlevessel és a sóska főzőlevével, fűszerezzük és 10 percig főzzük. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, a tojás sárgájával simára kikevert tejszínt a levesbe öntjük és a tetejére morzsolunk egy kevéske vajat.

    Pirított zsemlekockával tálaljuk (legjobb csészében).

    Meggyes gesztenyekrémleves

    Hozzávalók 4 személyre:

    • 25 dkg gesztenyemassza,
    • 2 evőkanál liszt,
    • 1 tojássárgája,
    • 5 dkg vaj,
    • 2 dl tejszín,
    • 1 dl édes fehérbor,
    • 1-2 kanál cukor,
    • 20-25 dkg magozott meggybefőtt,
    • csipetnyi só,
    • (ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg).

    A gesztenyemasszát szétnyomkodjuk, lábosba tesszük, vajat adunk hozzá és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, tovább kevergetjük, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel. Hozzáadjuk a meggyet és a cukrot, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük.

    Ízlés szerint őrölt fahéjjal, csipetnyi őrölt szegfűszeggel fűszerezzük. Csészékben tálaljuk.

    Régebbi bejegyzések »