Ököruszályleves

Hozzávalók:

  • 1 kg marha farok,
  • 30–40 dkg vegyes leveszöldség,
  • 20 dkg kelbimbó,
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • egy kisebb szál póréhagyma,
  • 1 cső paprika (ízlés szerint
    lehet egy kicsit csípős is),
  • 1–2 gerezd fokhagyma,
  • 1 mokkáskanál köménymag,
  • 10–12 szem feketebors, só.

A marhafarkat feldaraboljuk, leforrázzuk, leöblítjük és 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor fölforrt, lehabozzuk, levesszük a lángot és csendesen, forrás nélkül főzzük kb. 2 órán át. Akkor beletesszük a hagymát, zöldségeket, sót, borsot és készre főzzük. Akkor jó, ha a hús könnyen lefejthető a csontról. A kelbimbót egy kevés levesben puhára főzzük (kb. 10 perc).

A levest leszűrjük, zsírtalanítjuk és a zöldségekkel és cérnametélttel tálaljuk, a húst a kelbimbóval külön tálon, tormával kínáljuk.

Halasi savanyú máj

Hozzávalók 5–6 személyre:

  • 80 dkg sertéshús
    (porcos, kissé zsíros),
  • 40 dkg máj,
  • 30 dkg vöröshagyma,
  • 3 dkg vöröspaprika,
  • fokhagyma,
  • köménymag, só,
  • 1–2 fehér paprika,
  • 2–3 szem paradicsom.

A hagymasalátához:

  • 60 dkg hagyma,
  • kevés só, cukor,
  • ecet és felforralt víz.

Halasi specialitás, a magyar konyha jellegzetességeit ötvöző ételféleség. A városban és környékén igen közkedvelt, különösen téli disznóvágások idején. Fontos az alapanyagok gondos összeválogatása, mert így valóban gazdag lesz íz- és zamatanyagokban. Lényegében sertés pörköltet készítünk, májat abálunk, szeletelünk, majd vöröshagymából (ami lehet lilahagyma is) kellemes ízű salátát készítünk. Ezek kerülnek rétegezésre, átforgatásra és kellően pihentetve összeérlelésre.

Készítése: A felolvasztott zsiradékban apróra vágott vöröshagymát üvegesítünk. A tűzről félrehúzva pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott, megmosott húst (dagadó, porcos oldalas). Sózzuk és zsírjára pirítjuk. Kevés vizet adva hozzá rövid lében lefedve pároljuk nem túl puhára. Ízlés szerint fűszerezhető darált köménnyel, fokhagymával, zöldpaprikával és a végén paradicsommal. A jó pörkölt leve rövid, tartalmas. Felszínén élénk piros színű zsiradék (paprika szín) található. A „zsenge” sertésmájat sós lében megabáljuk, hűtjük és vékony lapokra szeleteljük. A hagymasalátához karikára szeleteljük az alapanyagot, leforrázzuk sós vízben, de ügyeljünk arra, hogy roppanós maradjon. Finoman ízesített salátaecetben érleljük. A lilahagyma kellemes színhatást biztosít. A savanyú májhoz az így készült anyagokat rétegezzük: pörkölt, hagyma, saláta, máj, stb. Átforraljuk a tetejére pár forrázott, vagy […]

Bengáli ötfűszer keverék

Hozzávalók:

  • édeskömény,
  • fekete kömény,
  • fekete mustármag,
  • kömény,
  • lepkeszegmag (görögszéna)

A keverési arányok ízlés szerint változtathatók – a legegyszerűbb, ha mindegyik fűszerből egyenlő mennyiséget teszünk bele.

Nem őröljük, hanem közvetlen a felhasználás előtt kevéske olajon kicsit megpirítjuk és úgy szórjuk az ételbe.

Hawaj

Hozzávalók:

  • 6 teáskanál feketebors,
  • 3 teáskanál köménymag,
  • 1 teáskanál sáfrány,
  • 1 teáskanál kardamom mag,
  • 2 teáskanál kurkumapor.

(jemeni fűszerkeverék)

Mozsárban vagy mixerben a kurkuma kivételével őröljük össze a fűszereket. Keverjük hozzá a kurkumaport és zárjuk csavaros üvegbe.

Sültek, különösen bárány és birka ízesítésére kitűnő.

Berbere

Hozzávalók:

  • 2 teáskanálnyi egész római köménymag,
  • 4–5 db szegfűszeg,
  • ¾ teáskanálnyi fekete kardamom magja,
  • ½ teáskanálnyi egész feketebors,
  • ¼ teáskanálnyi egész szegfűbors,
  • 1 teáskanálnyi görögszénamag (lepkeszeg),
  • ½ teáskanálnyi egész koriander mag,
  • 10 apró piros, szárított csilipaprika,
  • ½ teáskanálnyi gyömbérpor,
  • ¼ teáskanálnyi kurkuma,
  • 1 teáskanálnyi só,
  • 2 ½ evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika,
  • ⅛ teáskanálnyi őrölt fahéj,
  • ⅛ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg.

(etióp fűszerkeverék)

Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, megpirítjuk a római köményt, szegfűszeget, kardamomit, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergetjük. Félrehúzva a lángról hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.

Eltávolítjuk a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban összetörjük, vagy finomra őröljük a megpirított fűszereket és a csilipaprikát együtt. Hozzákeverjük a többi por alakú hozzávalót is. Jól záródó, sötét színű üvegcsében tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen.

(A római kömény, kardamomi és görögszéna kapható a jobb herbáriumokban.)

Fokhagyma és dió mézben

Hozzávalók:

  • 4–5 fej fokhagyma,
  • egy maréknyi dióbél,
  • 30 dkg méz,
  • egy kávéskanál köménymag.

A fokhagymát gerezdekre szedjük, megtisztítjuk, a diót is gerezdekre tördeljük, meghintjük a köménnyel, összekeverjük, beletöltjük egy zárható üvegbe, ráöntjük a mézet és legalább 8–10 napig érleljük hűvös helyen.

Sült húsokhoz kiváló, érdekes, ha egy–egy evőkanálnyit adunk minden szelethez a sütés végén, de salátákhoz is adható és „csak úgy” eszegetve is finom.

Waldorf saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg alma,
  • 30 dkg zeller,
  • 5–6 dkg dióbél,
  • ½ citrom leve,
  • 2 dl evőkanál majonéz,
  • zellerlevél,
  • köménymag,
  • őrölt bors, só.

A zellert felszeletelve pár percig főzzük sós vízben, majd összekeverjük a megtisztított, fölszeletelt almával, meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a borsot, köményt, gorombára vágott diót, ráöntjük a majonézt és jól összekeverjük, Meghintjük összevágott zellerlevéllel és néhány óráig a hűtőben érleljük.

Palócleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csont nélküli birkalapocka,
  • 20-25 dkg krumpli,
  • 25 dkg zöldbab,
  • 1 közepes vöröshagyma,
  • 5 dkg zsír,
  • 3-4 dkg liszt,
  • csipetnyi köménymag,
  • csipetnyi őröltbors,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 1 púpos evőkanál apróra vágott kapor,
  • só,
  • 1-2 db babérlevél,
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika,
  • 2 db zöldpaprika,
  • 2 dl tejföl.

A húsból a hagymával, zsírral, pirospaprikával a szokásos módon pörköltet készítünk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, fokhagymával (1-2 gerezd), babérral, köménnyel, borssal fűszerezzük és felengedjük kb. 6-8 dl vízzel. Közben félig megfőzzük a zöldbabot és a krumplit és némi főzővízzel együtt a levesbe tesszük. Készre főzzük, és liszt-tejföl habarással besűrítjük. Kiforraljuk és meghintjük egy púpos evőkanál apróra vágott kaporlevéllel.