Provanszi fűszerkeverék

vagy:

  • 10 g bazsalikom,
  • 10 g kakukkfű,
  • 10 g petrezselyem,
  • 10 g rozmaring és
  • 10 g szurokfű (oregánó)

Hozzávalók:

  • 10 g borsikafű,
  • 10 g kakukkfű,
  • 5 g levendula,
  • 2,5 g rozmaring

Az összetevőkből keveréket készítünk.

Philadelphia fűszerkeverék

Hozzávalók:

  • 8 db szegfűszeg,
  • 1–1 teáskanál chilipor,
  • szárított bazsalikom
    és szárított kakukkfű,
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió,
  • 2 szárított babérlevél,
  • só – finomra összedarálva.

A marha- vagy sertéshússzeleteket a sütés előtt 3–4 órával kell a keverékkel (módjával!) bedörzsölni.

Adhatjuk különféle vagdalthúsokhoz is.

Marhasült sóban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg–1 kg marhahús egészben
    (fehérpecsenye, vesepecsenye, stefánia),
  • 1,5 kg durva só,
  • 4 tojásfehérje,
  • só, bors,
  • kakukkfű,
  • rozmaring,
  • fokhagyma,
  • vékony (nem húsos)
    füstölt szalonna szeletek,
  • kb. 1 dl olaj az elősütéshez.

A sót a tojásfehérjével jól összekeverjük. A húst egészben minden oldalán nagy lángon jól megpirítjuk, majd pici sóval, borssal fűszerezzük. Becsomagoljuk a szalonnaszeletekbe, megszórjuk a kakukkfűvel, a rozmaring ágacskákkal és 2–3 gerezd fokhagymával, majd befedjük a sótésztával (alulra is teszünk egy réteget), és 220 fokos előmelegített sütőben 30–40 percig sütjük. Ha kész, kiszedjük a sóból, eltávolítjuk a szalonna szeleteket, majd vastagabb szeletekre vágjuk. Köretnek krumplit főzünk két gerezd apróra tört fokhagymával, és olívaolajjal, tejszínnel pürét készítünk belőle, majonézt, vagy ízlés szerint más mártást adunk hozzá. Testes, száraz vörösbor illik hozzá.

(A sült rendkívül finom, szaftos.)

Kakukkfű

(Thymus serphyllum L., Thymus vulgaris L.)

Rendkívül kellemes illatú, aromás, kámforos ízű félcserje, amelynek kerti változata (Th. vulgaris) közepesen meszes, meleg talajban jól termeszthető.

Sűltek, főzelékek, saláták, ízesített ecetek, mártások kiváló ízesítője. Szurokfűvel, zsályával együtt még finamabb. Óvatosan használjuk, mert nagyon erős az aromája és csak a főzés végén tegyük az ételbe!

Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, görcsoldó, köhögéscsillapító hatása miatt értékes gyógynövény is.

Bouillabaisse

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1 db sziklahal,
  • 1 db ördöghal,
  • 1-2 db sárkányhal,
  • 1-2 db languszta,
  • egyéb apróhalak,
  • kevés olívaolaj,
  • 1-2 paradicsom,
  • 1-2 fej vöröshagyma,
  • 1 szál póréhagyma,
  • 1 narancs héja,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • sáfrány, só, törött bors,
  • zöldfűszerek (kakukkfű,
    petrezselyem, babérlevél).

(dél-francia halleves)

A megtisztított és apróra vágott hagymát, póréhagymát és zöldségcsokrot forró olajban kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Amikor a paradicsom összeesik, felöntjük 2,5 – 3 liter vízzel, és hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat. Ha a víz felforrt, beletesszük a megtisztított halakat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sáfrányt, és addig főzzük, amíg a halak átfőnek (kb. 20-30 perc). Pirítóssal vagy pirított zsemlekockával tálaljuk.

(A Magyarországon kapható tengeri halakból is jól el lehet készíteni, csak több fajtát kell variálni.)

Paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg hámozott, friss paradicsom, vagy 25 dkg sűrített,
  • 10-12 dkg húsos, füstölt szalonna,
  • 2 fej hagyma,
  • 1,2 l húsleves, vagy csont alaplé (kockából is készülhet),
  • 4 vékony citromkarika,
  • néhány szál friss majoránna vagy egy kávéskanálnyi szárított,
  • csipetnyi őrölt feketebors,
  • kakukkfű és bazsalikom,
  • só.

A húsos, füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a paradicsomot, felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 30-35 percig főzzük (ha konzerv, akkor fele idő is elég), a végén beleszórjuk a zöldfűszereket és még 5-6 percig főzzük. A levest összeturmixoljuk, fél citromkarikákval díszítve tálaljuk. Fokhagymás, sajtos pirítóst kínálunk hozzá.

Pacalleves

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg pacal,
  • 1 ½ liter csont alaplé,
  • 1 citrom leve és lereszelt héja,
  • 1 kávéskanálnyi majoránna,
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű,
  • 2-3 babérlevél,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 2 tojás,
  • 1 csipetnyi pirospaprika,
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva,
  • só és bors.

A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk, vízben fölforraljuk, negyedóráig főzzük, a főzőlevet kiöntjük, majd a húslevessel együtt odatesszük főni. Kb. 1½–2 óra múlva, amikor a pacal már puha, beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat, babért és a majorannát.

Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk, és lassú tűzön -forralás nélkül- rövid ideig főzzük. Rászórjuk a pirospaprikát és a petrezselyemzöldet, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.

Ír gulyás

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 1,5 kg csontos ürü- (esetleg marha)hús,
  • 25 dkg bacon,
  • 1 evőkanál zsír (vagy olaj),
  • 1 kg burgonya vastagabb szeletekre vágva,
  • 3 sárgarépa felkarikázva,
  • 3 közepes vöröshagyma,
  • őrölt bors,
  • 6-8 dl húsleves
    (marhahúsleves-kockából is megfelelő),
  • egy kávéskanálnyi kakukkfű,
  • egy evőkanálnyi friss petrezselyemlevél,
  • só.

Irish stew

A húsról vágjuk le a zsíros részeket, s kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, s pirítsuk meg rajta a szalonnát, amíg jó ropogóssá nem válik, majd vegyük ki a zsírból. A húskockákat futtassuk meg az olajon, ameddig minden oldaluk megbarnul, majd vegyük ki a zsírból.

A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen rakjuk le egy mély, vastagfalú edénybe (a legjobb egy jókora öntöttvas fazék, de ha nincs, mély levesfőző edény is tökéletes.) Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá a kakukkfűből, s szórjuk rá a szalonnapörkök felét. A zöldségrétegre tegyük rá a húskockákat. A húsréteget is szórjuk meg kakukkfűvel. Ezt fedjük le a felkarikázott zöldségek másik felével. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.

Öntsük le a levessel és szórjuk meg a kakukkfűvel. Letakarva forraljuk fel, majd felforrás után kis lángon rotyogtassuk egy órán át, vagy ameddig a hús meg nem puhul. A levét időnként pótoljuk forróvízzel! A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.

Az ír […]

Francia gombaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40-50 dkg barna champignon (csiperke) gomba
    (más gombából is finom),
  • 3 nagy fej vöröshagyma,
  • 5 dl vörösbor (esetleg fehér),
  • 8 dl húsleves/zöldségleves,
  • kb. ½ dl olaj,
  • 5-6 dkg vaj,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű,
  • 2 babérlevél,
  • só, őrölt fehérbors.

A hagymát apróra vágjuk és a vaj, olaj keverékén üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és 15-20 percig fedő alatt dinszteljük. Akkor felöntjük a levessel, befűszerezzük, és a fölforrás után 5-6 perc múlva hozzáöntjük a bort. Ha újra fölforrt, kész is. (Aki akarja, sűrítheti egy kevés tejszínes vagy tejfölös habarással.)

Apró pirított zsemlekockával kínáljuk.