2018. január 17., szerda
Hozzávalók:
- 1 libamáj,
- 5 dkg mandula,
- libazsír, só
- 6–8 szem szegfűszeg
(cseh recept)
A májat a hámozott, pálcikákra vágott mandulával és a szegfűszeggel megtűzdeljük, tűzálló tálba tesszük, majd leöntjük meleg, sós libazsírral. Sütőbe tesszük és lefedve, egyszer kétszer megfordítva 45 percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom akár előételnek, akár uzsonnának, vacsorának
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Mandulás libamáj bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 20., szerda
Hozzávalók 5–6 személyre:
- 80 dkg sertéshús
(porcos, kissé zsíros),
- 40 dkg máj,
- 30 dkg vöröshagyma,
- 3 dkg vöröspaprika,
- fokhagyma,
- köménymag, só,
- 1–2 fehér paprika,
- 2–3 szem paradicsom.
A hagymasalátához:
- 60 dkg hagyma,
- kevés só, cukor,
- ecet és felforralt víz.
Halasi specialitás, a magyar konyha jellegzetességeit ötvöző ételféleség. A városban és környékén igen közkedvelt, különösen téli disznóvágások idején. Fontos az alapanyagok gondos összeválogatása, mert így valóban gazdag lesz íz- és zamatanyagokban. Lényegében sertés pörköltet készítünk, májat abálunk, szeletelünk, majd vöröshagymából (ami lehet lilahagyma is) kellemes ízű salátát készítünk. Ezek kerülnek rétegezésre, átforgatásra és kellően pihentetve összeérlelésre.
Készítése: A felolvasztott zsiradékban apróra vágott vöröshagymát üvegesítünk. A tűzről félrehúzva pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott, megmosott húst (dagadó, porcos oldalas). Sózzuk és zsírjára pirítjuk. Kevés vizet adva hozzá rövid lében lefedve pároljuk nem túl puhára. Ízlés szerint fűszerezhető darált köménnyel, fokhagymával, zöldpaprikával és a végén paradicsommal. A jó pörkölt leve rövid, tartalmas. Felszínén élénk piros színű zsiradék (paprika szín) található. A „zsenge” sertésmájat sós lében megabáljuk, hűtjük és vékony lapokra szeleteljük. A hagymasalátához karikára szeleteljük az alapanyagot, leforrázzuk sós vízben, de ügyeljünk arra, hogy roppanós maradjon. Finoman ízesített salátaecetben érleljük. A lilahagyma kellemes színhatást biztosít. A savanyú májhoz az így készült anyagokat rétegezzük: pörkölt, hagyma, saláta, máj, stb. Átforraljuk a tetejére pár forrázott, vagy […]
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Halasi savanyú máj bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- egy sertésdagadó (kb. 80 dkg–1 kg),
- 10 dkg zsír,
- 15 dkg füstölt nyers tarja
vagy húsos füstölt szalonna,
- 2 db zsemle,
- 3 db tojás,
- 15 dkg sertésmáj,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- törött bors, majoránna, pirospaprika, só,
- tej a zsemle beáztatásához,
- 1–2 dl csont- vagy húsleves
(kockából is készülhet).
A sertésdagadót kicsontozzuk, és a közepén hegyes késsel felszúrjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a tejbe áztatott és jól kinyomott zsemléket tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a durvára darált májat, a ledarált füstölt húst vagy szalonnát, a megtisztított, darabokra vágott, zsírban kissé megpirított hagymát és szétnyomott fokhagymát, kissé megsózzuk, megfűszerezzük, az egészet jól összekeverjük, beletöltjük a dagadóba, annak a két végét zsineggel összekötjük, a tölteléket a húsban egyenletesen szétnyomkodjuk. Megsózzuk, és tepsibe téve, sütőben locsolgatva szép pirosra sütjük.
A saját levével meglocsolva tálaljuk. Hagymás burgonyasalátát adunk hozzá.
Hidegen is finom.
Kategória: Töltött húsok |
feltöltötte: ketti |
Töltött dagadó bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- 60 dkg máj (disznó, borjú, csirke, liba
– vegyesen is finom),
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 dl száraz fehérbor,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- só, bors,
- 1 csapott evőkanálnyi összevágott
petrezselyem- vagy korianderlevél,
- majoránna,
- pici olaj.
A hagymát apróra felszeleteljük, az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt májat, és együtt pirítjuk, míg a máj szépen kifehéredik. Borsozzuk, és felöntjük egy pohár vízzel. Amikor a víz már majdnem teljesen elfőtt, hozzáöntjük a bort, a szójaszószt, és beletesszük a petrezselyem- vagy korianderzöldet, majoránnát. Pár percig még főzzük és a legvégén szükség szerint sózzuk, de figyeljünk, mert szójaszósz sós, ezért csak óvatosan!
Rizzsel, zöldséges rizzsel remek.
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Májragu bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
A nyugati gasztronómia fejlődésében az itáliai reneszánsz jelenti a fordulópontot. A módos olasz kalmárok asztalára a XV. század elejétől kezdve nem hatalmas húsdarabok kerültek, hanem gomba, fokhagyma, szarvasgomba, bélszínszeletek és tésztafélék, például lasagne vagy ravioli. A legvagyonosabbaknál mindezt igen fényűző módon tálalták. Itália, amely így a nyugati konyhaművészet bölcsője lett, Franciaországra különösen nagy hatást gyakorolt a XVI. században, s ez mindenekelőtt Medici Katalin érdeme. A későbbi II. Henrik felesége új hazájába olyan firenzei szakácsokat vitt magával, akik már a kifinomult reneszánsz konyhaművészeten nevelődtek. Az etikett is megváltozott, ettől kezdve a hölgyek jelenléte az étkezésnél nem kivétel volt, hanem szabály, az asztalt velencei kristálypoharak és Benvenuto Cellini által tervezett ezüstök díszítették.
Katalin unokahúga, Medici Mária, aki a későbbi IV. Henrik felesége lett, tovább finomította a francia gasztronómiát. Le Cuisinier Francois (1652) címmel fontos szakácskönyv jelent meg ebben az időben, szerzője La Varenne, akiről azt tartják, hogy Medici Mária konyháján tanulta a szakácsművészetet. Műve az első olyan szakácskönyv, amelyben a receptek ábécérendben állnak, s amely zöldségételek készítésére vonatkozó útmutatásokkal is szolgál. A húsok ízét csiperke- vagy szarvasgomba hozzáadásával gazdagítja, a sülteket saját levükben javasolja tálalni, hogy természetes zamatuk megmaradjon. Ez megint fordulópont a francia konyha történetében: már nem az alapanyag valódi ízének semlegesítése, […]
Kategória: Alapanyagok |
feltöltötte: ketti |
A francia konyha fűszerezésről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db keménytojás,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 csirkemáj,
- 2 evőkanálnyi libazsír,
- só, őrölt bors,
(esetleg egy kevés mustár).
(zsidó étel tízóraira, uzsonnára)
A nagyon finomra vágott hagymát a libazsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fölaprított májat és megdinszteljük. A tojást lereszeljük és az összes hozzávalót jól összetörve összekeverjük. Egy-két óra hosszat érleljük. Friss kenyérre, vagy pirítósra kenve, uborka- vagy paradicsomkarikákkal, teával, sörrel nagyon finom.
Kategória: Előételek, ízelítők |
feltöltötte: ketti |
Májas tojáskrém bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db (kb. 50-60 dkg) csirkemell,
- 15-20 dkg csirkemáj,
- 1 fej hagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 3 dl tejszín,
- 2 evőkanál liszt,
- 10-15 dkg főtt csemegekukorica,
- 10-15 dkg zöldborsó,
- 1 evőkanál friss, vagy
egy csapott kávéskanál szárított tárkony,
- szerecsendió, ételízesítő.
Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, beletesszük a felkockázott csirkemellet. A csirke fehéredéséig pirítjuk, majd felengedjük kb. 1,5 l liter forróvízzel. Ételízesítővel, reszelt szerecsendióval és szükség szerint sóval ízesítjük. Amikor a csirke már majdnem jó, beletesszük a kukoricát, a borsót (lehet fagyasztott és konzerv is), félbevágott májakat és a tárkonyt. Ha megfőtt a borsó és a kukorica, a liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük és kiforraljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Tárkonyos csirkeraguleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 1 személyre:
- 3 dl erős húsleves (vagy erőleves),
- 1 csirkemáj,
- 1 lágytojás,
- 1 dl tejszín,
- 5 dkg zöldborsó,
- 2 cent cherry,
- csipetnyi őrölt szerecsendió.
(lábadozóknak, leromlott állapotú betegeknek)
A levesben megfőzzük a csirkemájat és a zöldborsót (utóbbinak elég 5-6 perc). A májat kisebb darabokra vágjuk, a tojást szétnyomkodjuk villával és a zöldborsóval, tejszínnel és néhány kanál levessel összeturmixoljuk. Összekeverjük a levessel, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük és összemelegítjük, végül hozzáadjuk a sherryt is.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Betegleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva