Sertéssült savanyúkáposztával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma,
  • 60 dkg szálas savanyú káposzta,
  • 20 dkg húsos füstölt szalonna,
  • 2 babérlevél,
  • 10 dkg gersli (hántolt árpa),
  • 1 teáskanál borsikafű,
  • 60 dkg sertéstarja,
  • 3–4 evőkanál olaj,
  • 10 dkg lángolt kolbász,
  • 3 dl tejföl.

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A káposztát ízlés szerint átöblítjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A szalonna felét zsírjára pirítjuk. Megfuttatjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a káposztát, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és vizet öntünk alá. Lefedve 30 percig pároljuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Ezután beleszórjuk a gerslit, hozzáadunk még 2–3 dl vizet, és gyakori kevergetés mellett még kb. 20 percen át pároljuk, a végén beleszórjuk a borsikafüvet is.

Közben a húst megmossuk, leszárítjuk, 8 vékony szeletre vágjuk, és megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat, és a hús mindkét oldalát elősütjük. A serpenyőből kivesszük a húsokat, a visszamaradt olajra pedig kevés vizet öntünk, és összeforraljuk. A kolbászt karikákra vágjuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Hőálló tálba tesszük a gerslis káposzta háromnegyed részét, rátesszük a kolbászt és a húst. Betakarjuk a maradék káposztával, rászórjuk a félretett szalonna szeleteket, ráöntjük a serpenyőben kiforralt hússzaftot. Betesszük a sütőbe, és letakarva 30–40 percig sütjük. Ezután a káposztára rákenjük a tejfölt, a sütőt 200 fokra kapcsoljuk, és az ételt 10 perc alatt készre sütjük.

Marhasült sóban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg–1 kg marhahús egészben
    (fehérpecsenye, vesepecsenye, stefánia),
  • 1,5 kg durva só,
  • 4 tojásfehérje,
  • só, bors,
  • kakukkfű,
  • rozmaring,
  • fokhagyma,
  • vékony (nem húsos)
    füstölt szalonna szeletek,
  • kb. 1 dl olaj az elősütéshez.

A sót a tojásfehérjével jól összekeverjük. A húst egészben minden oldalán nagy lángon jól megpirítjuk, majd pici sóval, borssal fűszerezzük. Becsomagoljuk a szalonnaszeletekbe, megszórjuk a kakukkfűvel, a rozmaring ágacskákkal és 2–3 gerezd fokhagymával, majd befedjük a sótésztával (alulra is teszünk egy réteget), és 220 fokos előmelegített sütőben 30–40 percig sütjük. Ha kész, kiszedjük a sóból, eltávolítjuk a szalonna szeleteket, majd vastagabb szeletekre vágjuk. Köretnek krumplit főzünk két gerezd apróra tört fokhagymával, és olívaolajjal, tejszínnel pürét készítünk belőle, majonézt, vagy ízlés szerint más mártást adunk hozzá. Testes, száraz vörösbor illik hozzá.

(A sült rendkívül finom, szaftos.)

Citromos nyúlragu-leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 db nyúllapocka,
  • 40–50 dkg csontos apróhús,
  • egy szelet (kb. 8 dkg) császárszalonna,
  • 20–25 dkg vegyes leveszöldség,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1–2 gerezd fokhagyma,
  • 1 dl tejföl,
  • só,
  • 6–8 szem feketebors,
  • 2–3 szem szegfűbors,
  • csipetnyi őrölt fehérbors,
  • 1–2 db babérlevél,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál mustár,
  • 1 evőkanál kapribogyó,
  • 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
  • 1 citrom leve és egy kevés lereszelt héja,
  • 1 kávéskanál majoránna,
  • 1 pohár (kb. 1,5 dl) száraz fehérbor,
  • egy csapott evőkanál cukor.

Az apróhúst leforrázzuk és sós vízben a hagymával, borssal, szegfűborssal és babérral fűszerezve puhára főzzük és a húst földaraboljuk, majd visszatesszük a leszűrt lébe. A kettévágott lapockákat a fölkockázott szalonnával és a karikára vágott zöldségekkel megpároljuk, kicsit lepirítjuk a cukorral, azután fölengedjük a borral és puhára főzzük. Az olajból és lisztből világosbarna rántást készítünk, hozzáadjuk a kapribogyót, petrezselyemlevelet, citromhéjat, szétnyomkodott fokhagymát és felengedjük levessel. Belekeverjük a mustárt, citromlevet, tejfölt, megszórjuk a majoránnával, egy kevés fehérborssal és fölforraljuk. Végül hozzáöntjük a többi levest is. Betétnek apró krumpligombócot adunk hozzá.

Fokhagymás báránysült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 0,8–1 kg báránycomb, vagy lapocka,
  • 3–4 evőkanál olaj,
  • 1 jó nagy fej vöröshagyma,
  • 6–8 gerezd fokhagyma,
  • 2 szál (vagy egy kávéskanál
    szárított) rozmaring,
  • só,
  • egy evőkanál natúr paradicsompüré.

A körethez:

  • 60 dkg kelbimbó,
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna,
  • ½ dl citromlé,
  • só, bors.

A húst megmossuk, leszárítjuk, felvágjuk és téglalap formán kiterítjük. A hagymát megtisztítjuk. Megsózzuk a húst, a fokhagyma felét vékonyra szeletelünk, a húson a megmosott rozmaringlevelekkel együtt elterítjük és rákenjük a paradicsompürét is. Összetekerjük, formázzuk, és megkötözzük.

A sütőt 160 °C-ra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Felszeleteljük a hagymát és a maradék fokhagymát, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a húst. Meglocsoljuk az olajjal, öntünk alá kevés vizet, és a sütőben puhulásig (kb. egy óra) sütjük. Közben gyakran locsolgatjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet: megtisztítjuk a kelbimbót, majd enyhén sós, citromos forró vízbe tesszük, 10–12 percig főzzük. A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, azonnal a szalonnára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár perc alatt összepároljuk.

Zöldséges libamellfasírt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg libamell (csirke, pulyka),
  • 10–12 dkg füstölt szalonna,
  • egy kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 kisebb petrezselyemgyökér,
  • 2 tojás,
  • 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
  • 1 zsemle,
  • tej a zsemle megáztatásához,
  • só, bors,
  • (esetleg egy kevés morzsa),
  • olaj.

A mellet ledaráljuk, a szalonnát fölkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, a hagymát apróra vágjuk. Az összes hozzávalót alaposan összegyúrjuk, ha szükséges, megkötjük egy kevés zsemlemorzsával és egyben megsütjük kb. 50 perc alatt sütőben. A tepsi alját olajozzuk meg és hintsük be morzsával.

Krumplipürével, vagy rizzsel, mártással tálaljuk. (Tehetünk bele kissé megdinsztelt gombát is.)
Szárazabb húsból érdemes készíteni.

Töltött dagadó

Hozzávalók 4 személyre:

  • egy sertésdagadó (kb. 80 dkg–1 kg),
  • 10 dkg zsír,
  • 15 dkg füstölt nyers tarja
    vagy húsos füstölt szalonna,
  • 2 db zsemle,
  • 3 db tojás,
  • 15 dkg sertésmáj,
  • 5 dkg vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • törött bors, majoránna, pirospaprika, só,
  • tej a zsemle beáztatásához,
  • 1–2 dl csont- vagy húsleves
    (kockából is készülhet).

A sertésdagadót kicsontozzuk, és a közepén hegyes késsel felszúrjuk.

Elkészítjük a tölteléket: a tejbe áztatott és jól kinyomott zsemléket tálba tesszük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a durvára darált májat, a ledarált füstölt húst vagy szalonnát, a megtisztított, darabokra vágott, zsírban kissé megpirított hagymát és szétnyomott fokhagymát, kissé megsózzuk, megfűszerezzük, az egészet jól összekeverjük, beletöltjük a dagadóba, annak a két végét zsineggel összekötjük, a tölteléket a húsban egyenletesen szétnyomkodjuk. Megsózzuk, és tepsibe téve, sütőben locsolgatva szép pirosra sütjük.

A saját levével meglocsolva tálaljuk. Hagymás burgonyasalátát adunk hozzá.
Hidegen is finom.

Töltött borjúnyelv

Hozzávalók 4–6 személyre:

  • 5 dkg szalonna,
  • 5 dkg sonka,
  • 2 db borjúnyelv,
  • 10 dkg borjúhús,
  • 10 dkg gomba,
  • 1 fej kisebb vöröshagyma,
  • 1 db tojás,
  • só, bors, zsír.

A nyelvet forró vízbe tesszük, bőrét lehúzzuk, hegyes késsel fölszúrjuk és a nyílásba a következő tölteléket töltjük: 5 dkg szalonnát és 5 dkg sonkát (vagy füstölt tarját) apróra vágunk, hozzáadunk 1 szelet darált borjúhúst, 10 dkg finomra vágott gombát (ha nincs, elmaradhat), kevés reszelt hagymát, 1 nyers tojást, kis sót és borsot. Mindezeket jól összekeverjük, megtöltjük a nyelvet és bevarrjuk. A lábasba 1 kanál zsírt (vagy olajat) teszünk, beletesszük a nyelvet, megsózzuk, kis vizet öntünk alá, többször megforgatjuk, s ha már egészen puha, vékony szeletekre vágjuk. Rozsdaszaftját ráöntjük és felszeletelve, vegyes, citromos (vagy majonézes) salátával tálaljuk.

Rácponty

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 1,5 kg ponty,
  • 1 kg burgonya,
  • 15 dkg füstölt szalonna,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 6–8 dkg zsír,
  • egy kevés pirospaprika, só,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 3 dl tejföl,
  • 3–4 db zöldpaprika,
  • 2–3 db paradicsom
    (vagy 5–6 evőkanál lecsó).

A pontyot megmossuk, megtisztítjuk és beirdaljuk. A vágásokba vékony szalonnaszeletkéket teszünk. A halat kívül-belül besózzuk és meghintjük egy kevés pirospaprikával. Egy tepsit kikenünk zsírral, az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halat, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, megöntözzük olvasztott zsírral és a forró sütőbe tesszük. Ha a hal már félig megsült, megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel és készre sütjük.

Csülök savanyúkáposztával

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 2 kisebb, nyers (nem füstölt) sertéscsülök,
  • 1–1,5 kg savanyú káposzta,
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 1–2 gerezd fokhagyma,
  • 2–3 db szegfűszeg,
  • 8–10 szem borókabogyó,
  • 8–10 szem vegyes bors,
  • 2–3 evőkanál olaj,
  • 20 dkg húsos füstölt szalonna,
  • 2 dl száraz fehérbor.

(elzászi étel)

A sertéscsülköt gondosan megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát, ha túl savanyú, hideg vízben átmossuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymába beleszúrjuk a szegfűszeget. A borókabogyót, a színes borsot teatojásba zárjuk vagy kis darab vászonba kötjük.

Egy nagyobb fazékba öntjük az olajat, lazán rárakjuk a káposzta felét, erre a két csülköt, a húsos füstölt szalonnát, a hagymát, a fokhagymát, a vászonba kötött fűszereket. Betakarjuk a maradék káposztával, megsózzuk, megöntözzük a borral, és felöntjük annyi vízzel, hogy a káposzta feléig érjen. Ezután felforraljuk, majd lassú tűzön lefedve kb. 2 óra hosszat pároljuk. Az elkészült káposztából kivesszük a hagymát, fűszeres zacskót. A szalonnát csíkokra vágjuk, a csülköt felszeleteljük. A káposztát előmelegített tálba szedjük, a tetejére rakjuk a felszeletelt csülköt és szalonnát. Tűzforrón tálaljuk, egy kevés főtt burgonyát adunk mellé.
Száraz, tüzes, fehér pecsenyebor illik hozzá.

Paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg hámozott, friss paradicsom, vagy 25 dkg sűrített,
  • 10-12 dkg húsos, füstölt szalonna,
  • 2 fej hagyma,
  • 1,2 l húsleves, vagy csont alaplé (kockából is készülhet),
  • 4 vékony citromkarika,
  • néhány szál friss majoránna vagy egy kávéskanálnyi szárított,
  • csipetnyi őrölt feketebors,
  • kakukkfű és bazsalikom,
  • só.

A húsos, füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a paradicsomot, felöntjük a levessel. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 30-35 percig főzzük (ha konzerv, akkor fele idő is elég), a végén beleszórjuk a zöldfűszereket és még 5-6 percig főzzük. A levest összeturmixoljuk, fél citromkarikákval díszítve tálaljuk. Fokhagymás, sajtos pirítóst kínálunk hozzá.

Régebbi bejegyzések »