2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg libamell (csirke, pulyka),
- 10–12 dkg füstölt szalonna,
- egy kisebb fej vöröshagyma,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 kisebb petrezselyemgyökér,
- 2 tojás,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
- 1 zsemle,
- tej a zsemle megáztatásához,
- só, bors,
- (esetleg egy kevés morzsa),
- olaj.
A mellet ledaráljuk, a szalonnát fölkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, a hagymát apróra vágjuk. Az összes hozzávalót alaposan összegyúrjuk, ha szükséges, megkötjük egy kevés zsemlemorzsával és egyben megsütjük kb. 50 perc alatt sütőben. A tepsi alját olajozzuk meg és hintsük be morzsával.
Krumplipürével, vagy rizzsel, mártással tálaljuk. (Tehetünk bele kissé megdinsztelt gombát is.)
Szárazabb húsból érdemes készíteni.
Kategória: Húsételek |
feltöltötte: ketti |
Zöldséges libamellfasírt bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg mazsola,
- 4 tojás,
- 5 dl tej,
- 10 dkg kristálycukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 20 dkg búzadara,
- 2 evőkanál vaj,
- baracklekvár.
A mazsolát beáztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.
A tejet 3 evőkanál kristálycukorral, a vaníliás cukorral, csipet sóval felforraljuk. Álladóan kevergetve apránként hozzáadjuk a grízt, és kis lángon kevergetve megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A tojássárgájákat hozzákeverjük a grízmasszához. A tojásfehérjéből a maradék kristálycukorral kemény habot verünk, és ezt is a grízmasszához adjuk. A mazsolát kinyomkodjuk, és lazán a masszába forgatjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a masszát, betesszük a sütőbe, és kb. 10–15 perc alatt megsütjük. Villával szétdaraboljuk és baracklekvárt csorgatunk rá.
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: ketti |
1 hozzászólás »
2010. január 18., hétfő
Hozzávalók:
- 15 dkg sütőmargarin,
- 4 tojássárgája,
- 1 dkg élesztő 1 dl tejben
– pici cukorral – felfuttatva,
- 30 dkg liszt,
- meggy.
A töltelékhez:
- 4 tojásfehérje,
- 20 dkg kristálycukor,
- 20 dkg darált dió.
Összegyúrjuk a hozzávalókat és 3 cipóba vesszük. A cipókat egyenként kinyújtjuk, a szélükre egy sorba meggyet teszünk, és mind a két oldalát befelé feltekerjük. A közepébe belerakjuk a tölteléket.
A tepsit kikenjük margarinnal, a tekercsek szélét kevés étolajjal megkenjük, hogy ne ragadjanak össze. Előmelegített sütőben megsütjük.
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: ketti |
Macskaszem bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Hozzávalók:
- 20 dkg sütőmargarin,
- 30 dkg porcukor,
- 5 tojás sárgája,
- 50 dkg túró,
- 1 csomag zselatin,
- 1 dl víz,
- 1,5 dl tej,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- idényjellegű gyümölcs, vagy befőtt,
esetleg 5–6 dkg előzőleg beáztatott mazsola.
(kényelmesen, gyorsan)
A margarint a cukorral, vanilincukorral és a tojások sárgájával egyenletesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót is. Ezután a tejet és a vizet összeöntjük, fölmelegítjük. Amikor már langyos, beleszórjuk a zselatint, és addig keverjük, amíg az teljesen föloldódik. Ha kész, hozzáöntjük a túrós masszához, jól eldolgozzuk és tortaformába töltjük. Ezután szórunk bele a gyümölcsöt, kb. 20–30 dkg-nyit. Hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára, hogy jól megszilárduljon.
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: ketti |
Túrótorta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 4–8 db tojás,
- 1 dl tejföl (vagy tejszín, vagy tej),
- 1 evőkanál liszt,
- maradék hús,
vagy zöldségek (pl. borsó),
vagy némi gomba,
- fűszerek,
- kevés reszelt sajt,
- egy kevés olaj a sütéshez.
A tojásokat a liszttel és tejföllel (tejszínnel, tejjel) fölverjük, fűszerezzük (só, bors, szerecsendió, oregánó stb. ízlés szerint), belekeverjük, amit találunk (maradék virsli, kolbászvég, utolsó sonkadarab, apróra vágva, zöldborsó, stb.), aztán serpenyőben, kevés forró olajban átsütjük előbb egyik oldalát, majd megfordítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és még 1–2 percig hagyjuk sülni.
Feltétnek, vacsorának finom és olcsó.
Kategória: Tojás ételek |
feltöltötte: ketti |
Omlett á lá Ami van bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók (12 szelet):
- 10 dkg mazsola,
- 1 dl rum,
- 15 dkg cukor,
- 1 tojássárgája,
- 1 dl tej,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 10 dkg vaj,
- 5 dl tejszín,
- 1 evőkanál zselatin,
- fél dl víz,
- 25 darab babapiskóta,
- 20 dkg cukrozott gyümölcs,
- 1 csomag habfix,
- 1 evőkanál porcukor.
(sütés nélkül)
A mazsolát leöblítjük és a rumba áztatjuk. A cukrot a tojássárgájával alaposan kikeverjük, a tejjel felengedjük, és gőz fölött, kevergetve, sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve vaníliás cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A mazsolát leszűrjük, és a rumot is a krémbe dolgozzuk. A zselatint a fél deci hideg vízben simára keverjük, kevergetve fél percig főzzük, majd langyosra hűtve a krémbe szűrjük. A tejszín felét habbá verjük, és ezt is a krémbe forgatjuk. A cukrozott gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. Egy 22 centi átmérőjű, kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, hideg vízzel kiöblítünk. Az aljára egy sor babapiskótát fektetünk, cukrozott gyümölccsel és mazsolával megszórjuk. Erre krémet simítunk, majd rá ismét babapiskóta, cukrozott gyümölcs, mazsola kerül. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart, a tetejére babapiskóta kerüljön. Két órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a tortát tálra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla. A maradék tejszínt a habfixszel habbá verjük, a porcukorral ízesítjük, és a tortát bevonjuk vele. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: ketti |
Hamis orosz krémtorta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 közepes fej fokhagyma,
- 5 dl tej,
- 2 dl tejföl,
- 5 dl csont alaplé,
- 1 mokkáskanál cukor,
- 1 mokkáskanál pirospaprika,
- 1 nagy csokor kapor,
- só,
- ecet, vagy mustár ízlés szerint.
A lisztből és olajból világos rántást készítünk. A tűzről levéve beletesszük az összepréselt fokhagymát. Kevés pirospaprikával és az apróra vágott kaporral elkavarjuk. Felengedjük tejjel, csontlével és tejföllel, majd megsózzuk (ha esetleg látjuk, hogy elfőtt valamennyi a folyadékból, adjunk hozzá még vizet). Egy kis cukorral, s pár csepp ecettel, vagy mustárral pikánsra ízesítjük.
Félbevágott keménytojásokkal tálaljuk.
Hidegen is finom, de akkor készítsük kicsit savanykásabbra.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Kaporleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csirke mellcsontja, háta és aprólékja,
- 1 doboz, vagy 20 dkg fagyasztott csemegekukorica,
- ½ l tej,
- 1 db zöldpaprika (lehet egy kicsit csípős),
- só,
- pár szem feketebors,
- csipetnyi szerecsendió,
- őrölt fehérbors,
- reszelt sajt (parmezán).
A csirke csontos részeit egészen kevés sós vízben, pár szem borssal, csipetnyi szerecsendióval csaknem teljesen puhára főzzük, a nagyobb csontokat kidobjuk, hozzáadjuk a kukoricát, a tejet, belekarikázzuk a paprikát és készre főzzük. A végén ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk és reszelt sajtra szedve, vagy a sajttal meghintve forrón tálaljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Kukoricaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók:
- ½ kg magozott megy,
- 1 vaniliás vagy tejszínes pudingpor,
- cukor ízlés szerint,
- fahéj,
- ½ l tej.
A meggyet felöntöm vízzel, amennyi ellepi, megszórom cukorral, fahéjjal, felforralom.
Míg felforr, a pudingport kikeverem a tejjel. Hozzáöntöm a meggyhez, kevergetem míg besűrűsödik.
Jól lehűtöm. Meggyszószt is így készítek, csak kevesebb folyadékkal.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Gigi meggylevese bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva