Fejtettbableves húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60-70 dkg fejtettbab,
  • 1 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyemgyökér,
  • 1 kisebb pasztinák,
  • 1 kisebb zeller fele, negyede,
  • 2 szál zellerlevél,
  • 1 db zöldpaprika,
  • 1 db paradicsom,
  • 1-2 szem közepes krumpli,
  • 10 dkg húsos füstöltszalonna,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 kávéskanál paprika,
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél,
  • só (vagy húsleveskocka),
  • szemesbors,
  • 2 dl tejföl.

A gombócokhoz:

  • 20-25 dkg darált sertéshús,
  • só, őröltbors,
  • egy kávéskanál pirospaprika,
  • 1 evőkanál paradicsompüré,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • csipetnyi szerecsendió és őrölt kömény,
  • 1 tojás.

A babot a a zöldségekkel félpuhára főzzük sóval (vagy leveskockával) és szemesborssal ízesített vízben.

A darálthúst összekeverjük a többi hozzávalóval és apró gombócokat formálunk belőle.

Beletesszük a levesbe a kockára vágott krumplit, zellerlevelet, félbevágott paprikát, paradicsomot, a gombócokat és kb. félóra alatt puhára főzzük.

A szalonnát kiolvasztjuk, a zsírján világos rántást készítünk és a hagymát is megdinszteljük benne, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát és petrezselyemlevelet. Ezzel a rántással sűrítjük a levest és jól kiforraljuk.

Ízlés szerint tejfölözzük.