Mandulás libamáj

Hozzávalók:

  • 1 libamáj,
  • 5 dkg mandula,
  • libazsír, só
  • 6–8 szem szegfűszeg

(cseh recept)

A májat a hámozott, pálcikákra vágott mandulával és a szegfűszeggel megtűzdeljük, tűzálló tálba tesszük, majd leöntjük meleg, sós libazsírral. Sütőbe tesszük és lefedve, egyszer kétszer megfordítva 45 percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom akár előételnek, akár uzsonnának, vacsorának

Ajo blanco

Hozzávalók 6 személyre:

  • 200 gramm nyers mandula,
  • 200 gramm száraz, fehérkenyér,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 vizespohár olívaolaj,
  • 1 teáskanál ecet,
  • 1 liter hideg víz,
  • só.

Díszítésére:

  • 1/4 kiló muskotály szőlő héj nélkül, mag nélkül,
    vagy
    2 szelet sárgadinnye, apró kockákra vágva,
    vagy
    1 hámozott alma, apró kockákra vágva.

(andaluziai, hideg, fehér fokhagymaleves)

Ez a leves a gazpacho (andalúz hideg paradicsomleves) nagyon finom változata. Az andalúz konyha egyik legismertebb levese, épp ezért nagyon érezhető az arab konyha hatása: a legfontosabb hozzávalója a mandula.

Ma Sevilla és Malaga provincia vetélkedik azért, hogy ez a leves onnan származik, de Almería-ban, Huelva-ban sőt a szomszédos Extremadura-ban és Murcia-ban is léteznek egymástól kicsit eltérő változatai. A malagai változat az, amit itt találtok, amely muskotály szőlő szemekkel készül, de nagyon finom alma vagy sárgadinnye darabkákkal vagy golyókkal is.

A ajo blanco hagyományos előállításának titka a mandula márvány mozsárban fa törővel történő ütögetésében rejlik, addig, amíg nem sikerül olyan masszát előállítani, amely szinte mandulatej. Ezután hozzáadják a fokhagyma gerezdeket, a vízben előzőleg beáztatott és kifacsart kenyeret és a sót tovább ütögetve, majd összedolgozzák az olívaolajjal. Ma ez persze sokkal egyszerűbb a turmix segítségével.

Először forrásba lévő vízbe tesszük a mandulát, 2-3 perc múlva kivesszük, eltávolítjuk a héját, és félretesszük.

Kevés vízben beáztatjuk a kenyeret. Amikor puha, kifacsarjuk, és beletesszük a […]