Quinoa

(Chenopodium quinoa)

A quinoa a köleshez hasonló szemes termény, amely az egyik legtöbb ásványi anyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona. Dél-Amerika kultúrnövénye, a spanyol hódítás előtt a kukorica, burgonya és a bab mellett alapvető élelmiszer volt. Termesztése Kr. e. 5000 évre nyúlik vissza. A legrégebbi termesztett formáját Peruban találták. További quinoa ültetvényeket Argentínában, Bolíviában és Chilében találtak. Az indiánok a magon kívül, a leveleit zöldségként fogyasztották, növényi szárát állati eledelként hasznosították.
A növekvő gazdasági nehézségek idején a ’70-es években, Bolíviában és Peruban a quinoa és az amaránt ismét fontos szerepet játszott, mint hazai termesztésű növény.

Lágyszárú, egynyári növény, mely 2 m magasságig is nőhet, levelei és megjelenése a fehér és piros libatopfélékhez hasonlít.
Nagyon sok fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz, különösen káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, ezenkívül B vitaminokat, C vitamint, karotint. Fehérje-tartalma magas, 15,2% (rizs 7,4%, búza 11,7%) és az összetétele is előnyös. Gazdag lysinben, e fehérjét a szervezet önállóan nem tudja előállítani. Gluténmentes, minden fontos aminosavat tartalmaz, jól emészthető.

Felhasználása:

A quinoát mossuk meg és csepegtessük le, majd tegyük kétszeres mennyiségű hidegvízbe. Forraljuk föl, sózzuk és 10-15 percig fedő alatt főzzük. A főzési idő akkor optimális, ha minden szem kétszeresére dagad és a fehér színét elveszítette.
(A megérett magokat kenyernyés szaponin vonja be, ezért vízben fel szokták forralni, […]