Hozzávalók:
- 1 kg csontos bárány- vagy birkahús
(lehetőleg nyaktő), - 1 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér,
- 1 hagyma,
- 5-6 dkg gersli (árpagyöngy),
(vagy 15 dkg sárgaborsó), - 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
- kb. 1,5 l víz,
- só, szemesbors.
skót húsleves
A lehártyázott faggyútól megtisztított húst kockára vágjuk, az előzőleg beáztatott árpagyönggyel (esetleg sárgaborsóval) hideg vízbe tesszük, és kb. két órát főzzük gyenge lángon. Hozzáadjuk a megtisztított, fölaprított zöldségeket, fűszerezzük és még egy órát főzzük. A csontokat kivesszük, a levest lehűtjük, a tetejéről kanállal eltávolítjuk a zsírt, felmelegítjük, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Ha sárgaborsót használunk, azt csak akkor tegyük a levesbe, ha a hús már félfővésben van!
Másik változat
Hozzávalók:
- egy báránycomb egészben,
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 2 közepes vöröshagyma,
- 6-8 evőkanál sárga (feles) borsó,
- 1 szál póréhagyma,
- szemesbors,
- 1-2 babérlevél,
- só.
A combot a borsóval és a fűszerekkel csaknem puhára főzzük. Hozzáadjuk a zöldségeket és készre főzzük, A húst kivesszük, felszeleteljük és vagy a levesbe visszatéve, vagy külön tálaljuk káposztával, burgonyafánkkal és mártással.
Mártás:
vajból és lisztből világos rántást készítünk, amit fölengedünk levessel, kapribogyóval, mustárral, cherryvel ízesítjük és mártás sűrűségűre főzünk.