Káposztás bableves füstölt csülökkel
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 5–6 személyre:
- 1 kisebb csülök (kb. 70 dkg),
- 25 dkg tarkabab,
- 50 dkg savanyúkáposzta,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- liszt, zsír, só, bors,
- 1–2 db babérlevél,
- pirospaprika,
- 2–3 dl tejföl.
(Németh János nyomán)
Az előre beáztatott csülökről leöntjük a levét és föltesszük főni. Kb. ¾ óra múlva hozzáadjuk a babot és puhára főzzük. A csülköt kivesszük, kicsontozzuk és felszeleteljük. Külön edényben megfőzzük a savanyúkáposztát (ha nagyon savanyú, előbb átöblítjük) és a levesbe öntjük. Világosbarna, hagymás, fokhagymás, pirospaprikás rántással besűrítjük, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk és a húst visszatesszük a levesbe. Tejföllel, erős paprikával kínáljuk.