Citromos nyúlragu-leves
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 db nyúllapocka,
- 40–50 dkg csontos apróhús,
- egy szelet (kb. 8 dkg) császárszalonna,
- 20–25 dkg vegyes leveszöldség,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- 1 dl tejföl,
- só,
- 6–8 szem feketebors,
- 2–3 szem szegfűbors,
- csipetnyi őrölt fehérbors,
- 1–2 db babérlevél,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál mustár,
- 1 evőkanál kapribogyó,
- 1 evőkanál összevágott petrezselyemlevél,
- 1 citrom leve és egy kevés lereszelt héja,
- 1 kávéskanál majoránna,
- 1 pohár (kb. 1,5 dl) száraz fehérbor,
- egy csapott evőkanál cukor.
Az apróhúst leforrázzuk és sós vízben a hagymával, borssal, szegfűborssal és babérral fűszerezve puhára főzzük és a húst földaraboljuk, majd visszatesszük a leszűrt lébe. A kettévágott lapockákat a fölkockázott szalonnával és a karikára vágott zöldségekkel megpároljuk, kicsit lepirítjuk a cukorral, azután fölengedjük a borral és puhára főzzük. Az olajból és lisztből világosbarna rántást készítünk, hozzáadjuk a kapribogyót, petrezselyemlevelet, citromhéjat, szétnyomkodott fokhagymát és felengedjük levessel. Belekeverjük a mustárt, citromlevet, tejfölt, megszórjuk a majoránnával, egy kevés fehérborssal és fölforraljuk. Végül hozzáöntjük a többi levest is. Betétnek apró krumpligombócot adunk hozzá.