Berbere
2010. január 18., hétfő
Hozzávalók:
- 2 teáskanálnyi egész római köménymag,
- 4–5 db szegfűszeg,
- ¾ teáskanálnyi fekete kardamom magja,
- ½ teáskanálnyi egész feketebors,
- ¼ teáskanálnyi egész szegfűbors,
- 1 teáskanálnyi görögszénamag (lepkeszeg),
- ½ teáskanálnyi egész koriander mag,
- 10 apró piros, szárított csilipaprika,
- ½ teáskanálnyi gyömbérpor,
- ¼ teáskanálnyi kurkuma,
- 1 teáskanálnyi só,
- 2 ½ evőkanálnyi őrölt édes fűszerpaprika,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt fahéj,
- ⅛ teáskanálnyi őrölt szegfűszeg.
(etióp fűszerkeverék)
Egy kisebb serpenyőben, alacsony hőfokon, megpirítjuk a római köményt, szegfűszeget, kardamomit, borsot, szegfűborsot, a görögszéna magot és a koriandermagot kb. 2 percig, közben folyamatosan kevergetjük. Félrehúzva a lángról hagyjuk kihűlni kb. 5 percig.
Eltávolítjuk a csilik szárrészét. Egy darálóban, vagy mozsárban összetörjük, vagy finomra őröljük a megpirított fűszereket és a csilipaprikát együtt. Hozzákeverjük a többi por alakú hozzávalót is. Jól záródó, sötét színű üvegcsében tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen.
(A római kömény, kardamomi és görögszéna kapható a jobb herbáriumokban.)