2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt sajt,
- 10 dkg trappista sajt,
- 10 dkg ementáli sajt,
- 10 dkg edámi sajt,
- 1–2 db alma,
- 1–2 db banán,
- 2–3 dl natúr joghurt,
- 1 répa,
- fűszerek ízlés szerint.
(hideg előétel vagy „utóétel”)
A sajtokat és a gyümölcsöket kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a gorombára gyalult répát és a joghurtot. Fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük és legalább 2–3 órányit érleljük hideg helyen.
(Más sajtokkal is szabadon variálható.)
Kategória: Előételek, ízelítők, Saláták |
feltöltötte: ketti |
Sajtsaláta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg alma,
- 30 dkg zeller,
- 5–6 dkg dióbél,
- ½ citrom leve,
- 2 dl evőkanál majonéz,
- zellerlevél,
- köménymag,
- őrölt bors, só.
A zellert felszeletelve pár percig főzzük sós vízben, majd összekeverjük a megtisztított, fölszeletelt almával, meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a borsot, köményt, gorombára vágott diót, ráöntjük a majonézt és jól összekeverjük, Meghintjük összevágott zellerlevéllel és néhány óráig a hűtőben érleljük.
Kategória: Saláták |
feltöltötte: ketti |
Waldorf saláta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 25., szerda
Hozzávalók:
a tésztához:
- 100 g porcukor,
- 200 g margarin vagy vaj,
- 300 g liszt,
- 2 db tojássárgája,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- ½ citrom reszelt héja;
a töltelékhez:
- 500 g alma,
- 100 g darált dió,
- 100 g cukor,
- ½ citrom reszelt héja,
- 50 g zsemlemorzsa,
- őrölt fahéj;
a kenéshez:
a tetejére:
A lisztet a zsiradékkal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az egészet összedolgozzuk, gömbölyítjük, majd téglalap alakúra formázzuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hűtjük, pihentetjük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: a megtisztított, megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd egy lábasban addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog.
Ezután hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a diót, majd az egészet összekeverjük és kihűtjük. A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk és 5-6 mm vastag, egyforma nagyságú téglalap alakú lapra nyújtjuk. Az egyik tésztalapot a nyújtófa segítségével a tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük, de arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg, majd kivesszük és kihűtjük.
Ezután ráhintjük a zsemlemorzsát, és egyenletesen elosztjuk rajta a kihűlt almatölteléket, majd beterítjük a másik tésztalappal úgy, hogy az élek és a sarkok fedjék egymást. A tészta felületét felvert tojással megkenjük, és villa segítségével berácsozzuk, megszurkáljuk, […]
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: kgyt |
Almáslepény bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 25., szerda
80 dkg készen kapható vajas tésztát veszünk. Kettéosztjuk és fél cm vastag téglalap alakúra formázzuk. Lereszelünk 1 1/2 kg hámozott almát a káposztagyalun, elkeverjük 10 dkg darált dióval, 5 dkg zsemlemorzsával és 15 dkg fahéjas porcukorral. Néhány percnyi állás után, kissé kicsavarjuk, és a töltelék felét a téglalap egyik felére kenjük úgy, hogy a tészta másik felét rá tudjuk hajtani. Ugyanezt tesszük a második rész tésztával és almával.
Zsírral kikent tepsiben, tetejét tojássárgájával vékonyan megkenve, előmelegítet sütőben sütjük.
Kategória: Desszertek |
feltöltötte: kgyt |
Tiroli almásrétes bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva