Provanszi fűszerkeverék

vagy:

  • 10 g bazsalikom,
  • 10 g kakukkfű,
  • 10 g petrezselyem,
  • 10 g rozmaring és
  • 10 g szurokfű (oregánó)

Hozzávalók:

  • 10 g borsikafű,
  • 10 g kakukkfű,
  • 5 g levendula,
  • 2,5 g rozmaring

Az összetevőkből keveréket készítünk.

Philadelphia fűszerkeverék

Hozzávalók:

  • 8 db szegfűszeg,
  • 1–1 teáskanál chilipor,
  • szárított bazsalikom
    és szárított kakukkfű,
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió,
  • 2 szárított babérlevél,
  • só – finomra összedarálva.

A marha- vagy sertéshússzeleteket a sütés előtt 3–4 órával kell a keverékkel (módjával!) bedörzsölni.

Adhatjuk különféle vagdalthúsokhoz is.

Tapenade

Hozzávalók:

  • 30 dkg fekete olajbogyó
    (Kalamata olives),
  • 2 szardellafilé
    (ajóka, ringli; ha túl sós, kiáztatható),
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 teáskanál kapribogyó,
  • 2 dl olívaolaj
    (ha van, extra szűz),
  • 8 bazsalikomlevél.

olajbogyókrém

Nevét a kapribogyó provanszi elnevezéséről (tapeno) kapta. Olasz megfelelője az olivada.

A fekete krémhez a kimagozott fekete olajbogyót, a leöblített szardellafilét, a bazsalikomleveleket és a megtisztított fokhagymát robotgépben pürésítjük (vagy hagyományos márvány törőmozsárban). Fokozatosan hozzáöntjük az olívaolajat, amíg krémessé nem válik (annyit öntsünk hozzá, amennyit felvesz). Belekeverjük a lecsöpögtetett kapribogyót. Ha nem használjuk fel azonnal, tegyük kis üvegbe és öntsünk rá annyi olívaolajat, amennyi ellepi. Letakarva, hűtőszekrényben két hétig eláll.

Csirkeraguleves almával

Hozzávalók:

  • 1 db 50 dkg körüli csirkemell,
  • 10 dkg darált dió,
  • 2-3 db savanykás alma,
  • 3-4 db csirkemáj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 2 dl tejszín,
  • só, őrölt bors, bazsalikom,
  • reszelt citromhéj,
  • citromlé (ízlés szerint),
  • 3-4 cent cherry,
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél.

Kevés olajon megfuttatjuk a kockákra vágott húst, majd megszórjuk a dióval és az egyik kockára vágott almával. Együtt pároljuk (lefedve) és közben sózzuk. Ezután felengedjük vízzel, és ha a hús már félpuhára főtt, hozzáadjuk a többi kockára vágott almát is. Ha a hús már teljesen puha, beletesszük a három-négyfelé vágott májakat, beleöntjük a cherryt, a citromlét, a többi fűszert és még pár percig főzzük. Majd a lisztet simára keverjük a tejszínnel és a levesbe csorgatjuk. Jól kiforraljuk és apróra vágott petrezselyemlevéllel meghintve tálaljuk.