Pezsgős őszibarackleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • ½ kg őszibarack,
  • 20 dkg porcukor,
  • őrölt szegfűszeg,
  • őrölt fahéj,
  • ½ l száraz rizlingbor
    (lehet más száraz fehérbor is,
    pl. cserszegi, chardonnay, tramini),
  • ½ l félszáraz pezsgő.

(Szabó István, Oscar-díjas mesterszakács nyomán, csak felnőtteknek)

Az őszibarackot meghámozzuk, fölkockázzuk. A felét áttörjük szitán, összekeverjük a borral, pezsgővel és fűszerekkel. A gyümölcs másik felét meghintjük a cukorral és ráöntjük a többit, néhány csepp citromlével savanyíthatjuk.

Hideg sárgadinnyeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2,5 tejszín,
  • 5 cl konyak,
  • citromlé,
  • citromhéj,
  • szegfűszeg,
  • szegfűbors,
  • fahéj,
  • só.

(Huszár László nyomán)

A sárgadinnyét megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Kb 1/3-át összekeverjük a cukor felével, a konyakkal és a hűtő alsó polcára félretesszük. A többi dinnyét a cukor másik felével és a fűszerekkel puhára főzzük egy liter vízben, azután szitán áttörjük. Hozzáadjuk a félretett dinnyekockákat, a tejszínt, összekeverjük és jól lehűtjük.

Mindenki ízlés szerint savanyíthatja magának citromlével.

Másik változat

Hozzávalók:

  • 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 2 dl édes fehérbor,
  • 5 cent konyak,
  • egy citrom leve
    és lereszelt héja,
  • csipetnyi só,
  • 10-12 szem szegfűszeg,
  • 2 szem szegfűbors,
  • egy darabka fahéj.

(Regős Nándor nyomán)

A dinnye harmadát kockákra vágjuk, összekeverjük a cukor felével és a konyakkal és hűtőbe tesszük. A dinnye másik felét a maradék cukorral és a fűszerekkel megfőzzük és szitán áttörjük. Hozzáöntjük a citromlevet, bort, tejszínt, beletesszük a dinnyekockákat és jól lehűtve tálaljuk.

Cacciucco

Hozzávalók:

  • 1,5 kg vegyes hal
    és tenger gyümölcsei, ízlés szerint,
  • 1 pohár fehérbor,
  • 50 dkg meghámozott paradicsom,
  • száraz vagy pirított kenyér,
  • fokhagyma,
  • némi erőspaprika,
  • petrezselyemlevél,
  • olívaolaj,
  • só.

(toszkán halleves)

Tisztítsuk meg a halakat. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hgy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden a fazékban van, sózzuk, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg az összevágott petrezselyemlevéllel.

Francia gombaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40-50 dkg barna champignon (csiperke) gomba
    (más gombából is finom),
  • 3 nagy fej vöröshagyma,
  • 5 dl vörösbor (esetleg fehér),
  • 8 dl húsleves/zöldségleves,
  • kb. ½ dl olaj,
  • 5-6 dkg vaj,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű,
  • 2 babérlevél,
  • só, őrölt fehérbors.

A hagymát apróra vágjuk és a vaj, olaj keverékén üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és 15-20 percig fedő alatt dinszteljük. Akkor felöntjük a levessel, befűszerezzük, és a fölforrás után 5-6 perc múlva hozzáöntjük a bort. Ha újra fölforrt, kész is. (Aki akarja, sűrítheti egy kevés tejszínes vagy tejfölös habarással.)

Apró pirított zsemlekockával kínáljuk.

« Újabb bejegyzések