2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- ½ kg őszibarack,
- 20 dkg porcukor,
- őrölt szegfűszeg,
- őrölt fahéj,
- ½ l száraz rizlingbor
(lehet más száraz fehérbor is,
pl. cserszegi, chardonnay, tramini),
- ½ l félszáraz pezsgő.
(Szabó István, Oscar-díjas mesterszakács nyomán, csak felnőtteknek)
Az őszibarackot meghámozzuk, fölkockázzuk. A felét áttörjük szitán, összekeverjük a borral, pezsgővel és fűszerekkel. A gyümölcs másik felét meghintjük a cukorral és ráöntjük a többit, néhány csepp citromlével savanyíthatjuk.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Pezsgős őszibarackleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
- 15 dkg porcukor,
- 2,5 tejszín,
- 5 cl konyak,
- citromlé,
- citromhéj,
- szegfűszeg,
- szegfűbors,
- fahéj,
- só.
(Huszár László nyomán)
A sárgadinnyét megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Kb 1/3-át összekeverjük a cukor felével, a konyakkal és a hűtő alsó polcára félretesszük. A többi dinnyét a cukor másik felével és a fűszerekkel puhára főzzük egy liter vízben, azután szitán áttörjük. Hozzáadjuk a félretett dinnyekockákat, a tejszínt, összekeverjük és jól lehűtjük.
Mindenki ízlés szerint savanyíthatja magának citromlével.
Másik változat
Hozzávalók:
- 1 db (kb. 1 kg-os) sárgadinnye,
- 15 dkg porcukor,
- 2,5 dl tejszín,
- 2 dl édes fehérbor,
- 5 cent konyak,
- egy citrom leve
és lereszelt héja,
- csipetnyi só,
- 10-12 szem szegfűszeg,
- 2 szem szegfűbors,
- egy darabka fahéj.
(Regős Nándor nyomán)
A dinnye harmadát kockákra vágjuk, összekeverjük a cukor felével és a konyakkal és hűtőbe tesszük. A dinnye másik felét a maradék cukorral és a fűszerekkel megfőzzük és szitán áttörjük. Hozzáöntjük a citromlevet, bort, tejszínt, beletesszük a dinnyekockákat és jól lehűtve tálaljuk.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Hideg sárgadinnyeleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók:
- 1,5 kg vegyes hal
és tenger gyümölcsei, ízlés szerint,
- 1 pohár fehérbor,
- 50 dkg meghámozott paradicsom,
- száraz vagy pirított kenyér,
- fokhagyma,
- némi erőspaprika,
- petrezselyemlevél,
- olívaolaj,
- só.
(toszkán halleves)
Tisztítsuk meg a halakat. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hgy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden a fazékban van, sózzuk, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg az összevágott petrezselyemlevéllel.
Kategória: Levesek hallal |
feltöltötte: kgyt |
Cacciucco bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 40-50 dkg barna champignon (csiperke) gomba
(más gombából is finom),
- 3 nagy fej vöröshagyma,
- 5 dl vörösbor (esetleg fehér),
- 8 dl húsleves/zöldségleves,
- kb. ½ dl olaj,
- 5-6 dkg vaj,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű,
- 2 babérlevél,
- só, őrölt fehérbors.
A hagymát apróra vágjuk és a vaj, olaj keverékén üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és 15-20 percig fedő alatt dinszteljük. Akkor felöntjük a levessel, befűszerezzük, és a fölforrás után 5-6 perc múlva hozzáöntjük a bort. Ha újra fölforrt, kész is. (Aki akarja, sűrítheti egy kevés tejszínes vagy tejfölös habarással.)
Apró pirított zsemlekockával kínáljuk.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Francia gombaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva