2009. március 23., hétfő
1. változat
Hozzávalók:
- 50 dkg kimagozott meggy,
- 15 dkg cukor,
- só, fahéj, citromhéj,
- 1 -1 ½ dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt.
A meggyet kb. 1,2-1,4 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen de inkább hidegen tálaljuk.
2. változat
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy,
- 3 dl főzőtejszín,
- egy citrom lereszelt héja,
- egy ágacska citromfű,
- 4-5 evőkanál méz,
- 1 dl vörösbor,
- 5-6 szem szegfűszeg,
- egy csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
- 1 evőkanál keményítő,
- 3 dkg vaj,
- 3-4 dkg mazsola.
A mazsolát 1-2 órával a főzés előtt beáztatom a borba.
Fölforralok 1 – 1,2 l vizet és beleteszem a meggyet, egy csipetnyi sót, majd 2-3 perc múlva a lereszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, mézet és citromfüvet. Simára keverem a tejszínt a keményítővel, a felolvasztott vajjal és 2 perc után azt is a levesbe öntöm, végül beleöntöm a bort a mazsolával együtt és még egyszer hagyom fölforrni.
Hidegen fogyasszuk!
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Meggyleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg zöldbab,
- 40 dkg burgonya,
- 20 dkg füstölt sonka,
- 10 dkg szárazkolbász,
- 10 dkg füstölt sajt,
- 2–3 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 1 db erőleveskocka,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- só, őrölt bors,
- 5–6 db citromfűlevél,
- 1 kávéskanál citromlé,
- 1 zöldpaprika (enyhén csípős),
- olaj,
- 1 evőkanál összevágott
petrezselyemlevél,
- 1 szál zellerlevél.
Az összevágott sonkát és kolbászt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott, vagy reszelt a vöröshagymát, kicsit pároljuk, felengedjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát. Hozzáadjuk a földarabolt zöldbabot, majd 5 perc múlva a krumplit, a zellerlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Amikor csaknem kész, beleszórjuk a zöldfűszereket is. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot (ez teljesen fel fog olvadni) és a szétnyomkodott fokhagymát. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel. Pár csepp citrommal ízesítjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Zöldbableves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva