Meggyleves

1. változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg kimagozott meggy,
  • 15 dkg cukor,
  • só, fahéj, citromhéj,
  • 1 -1 ½ dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt.

A meggyet kb. 1,2-1,4 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen de inkább hidegen tálaljuk.

2. változat

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy,
  • 3 dl főzőtejszín,
  • egy citrom lereszelt héja,
  • egy ágacska citromfű,
  • 4-5 evőkanál méz,
  • 1 dl vörösbor,
  • 5-6 szem szegfűszeg,
  • egy csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
  • 1 evőkanál keményítő,
  • 3 dkg vaj,
  • 3-4 dkg mazsola.

A mazsolát 1-2 órával a főzés előtt beáztatom a borba.

Fölforralok 1 – 1,2 l vizet és beleteszem a meggyet, egy csipetnyi sót, majd 2-3 perc múlva a lereszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, mézet és citromfüvet. Simára keverem a tejszínt a keményítővel, a felolvasztott vajjal és 2 perc után azt is a levesbe öntöm, végül beleöntöm a bort a mazsolával együtt és még egyszer hagyom fölforrni.

Hidegen fogyasszuk!