Meggyleves
2009. március 23., hétfő
1. változat
Hozzávalók:
- 50 dkg kimagozott meggy,
- 15 dkg cukor,
- só, fahéj, citromhéj,
- 1 -1 ½ dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt.
A meggyet kb. 1,2-1,4 l sós, cukros, citromhéjjal és fahéjjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány percig forraljuk és melegen de inkább hidegen tálaljuk.
2. változat
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy,
- 3 dl főzőtejszín,
- egy citrom lereszelt héja,
- egy ágacska citromfű,
- 4-5 evőkanál méz,
- 1 dl vörösbor,
- 5-6 szem szegfűszeg,
- egy csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
- 1 evőkanál keményítő,
- 3 dkg vaj,
- 3-4 dkg mazsola.
A mazsolát 1-2 órával a főzés előtt beáztatom a borba.
Fölforralok 1 – 1,2 l vizet és beleteszem a meggyet, egy csipetnyi sót, majd 2-3 perc múlva a lereszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, mézet és citromfüvet. Simára keverem a tejszínt a keményítővel, a felolvasztott vajjal és 2 perc után azt is a levesbe öntöm, végül beleöntöm a bort a mazsolával együtt és még egyszer hagyom fölforrni.
Hidegen fogyasszuk!