2009. május 10., vasárnap
(Urtica dioica L.)
Minden talajon nagy mennyiségben növő gyom- és gyógynövény.
Levele glikozidákat, csersavat, gyantát, hangyasavat, ecetsavat, viaszt, cukrot, klorofilt, B-vitaminokat, C-vitamint, glükokinint és egyéb szerves savakat tartalmaz.
A friss, zsenge levelekből levest, főzeléket készíthetünk.
Teája reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, hólyaghurut, magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut, bőrkiütések és vesehomok ellen, bélproblémák esetén, valamint vértisztítóként, vizelethajtóként, vértisztítóként, általános erősítőként és a köhögés csillapítására használható.
Kategória: Növények |
feltöltötte: kgyt |
Csalán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg zsenge, friss csalán,
- 50 dkg sertéslapocka,
- só, bors,
- csipetnyi őrölt szerecsendió,
- 2 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 1 kávéskanál keményítő,
- 1 evőkanál cukor,
- citromlé ízlés szerint.
A frissen leszedett csalánlevelet leforrázzuk, és összevágjuk. A lapockát kockára vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük és fölengedjük forróvízzel. Amikor hús félig már megpuhult, hozzáadjuk a csalánt, fűszereket és puhára főzzük. Kiszedjük a léből a húst és a csalánt leturmixoljuk, vagy drótszitán áttörjük. A levet tejfölös, tojássárgájával, keményítővel elkevert habarással besűrítjük, ezután már nem forraljuk. Citromlével, kristálycukorral kellemesen pikánsra savanyítjuk. A húskockákat és a csalánt visszatesszük a levesbe, a tetejét meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Csalánleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva