Csalánleves
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg zsenge, friss csalán,
- 50 dkg sertéslapocka,
- só, bors,
- csipetnyi őrölt szerecsendió,
- 2 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 1 kávéskanál keményítő,
- 1 evőkanál cukor,
- citromlé ízlés szerint.
A frissen leszedett csalánlevelet leforrázzuk, és összevágjuk. A lapockát kockára vágjuk, egy kevés olajon megdinszteljük és fölengedjük forróvízzel. Amikor hús félig már megpuhult, hozzáadjuk a csalánt, fűszereket és puhára főzzük. Kiszedjük a léből a húst és a csalánt leturmixoljuk, vagy drótszitán áttörjük. A levet tejfölös, tojássárgájával, keményítővel elkevert habarással besűrítjük, ezután már nem forraljuk. Citromlével, kristálycukorral kellemesen pikánsra savanyítjuk. A húskockákat és a csalánt visszatesszük a levesbe, a tetejét meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal.