Bouillabaisse

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1 db sziklahal,
  • 1 db ördöghal,
  • 1-2 db sárkányhal,
  • 1-2 db languszta,
  • egyéb apróhalak,
  • kevés olívaolaj,
  • 1-2 paradicsom,
  • 1-2 fej vöröshagyma,
  • 1 szál póréhagyma,
  • 1 narancs héja,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • sáfrány, só, törött bors,
  • zöldfűszerek (kakukkfű,
    petrezselyem, babérlevél).

(dél-francia halleves)

A megtisztított és apróra vágott hagymát, póréhagymát és zöldségcsokrot forró olajban kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Amikor a paradicsom összeesik, felöntjük 2,5 – 3 liter vízzel, és hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat. Ha a víz felforrt, beletesszük a megtisztított halakat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a sáfrányt, és addig főzzük, amíg a halak átfőnek (kb. 20-30 perc). Pirítóssal vagy pirított zsemlekockával tálaljuk.

(A Magyarországon kapható tengeri halakból is jól el lehet készíteni, csak több fajtát kell variálni.)