2010. január 20., szerda
Hozzávalók:
- 1 kg marha farok,
- 30–40 dkg vegyes leveszöldség,
- 20 dkg kelbimbó,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- egy kisebb szál póréhagyma,
- 1 cső paprika (ízlés szerint
lehet egy kicsit csípős is),
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- 1 mokkáskanál köménymag,
- 10–12 szem feketebors, só.
A marhafarkat feldaraboljuk, leforrázzuk, leöblítjük és 2 liter hideg vízben feltesszük főni. Amikor fölforrt, lehabozzuk, levesszük a lángot és csendesen, forrás nélkül főzzük kb. 2 órán át. Akkor beletesszük a hagymát, zöldségeket, sót, borsot és készre főzzük. Akkor jó, ha a hús könnyen lefejthető a csontról. A kelbimbót egy kevés levesben puhára főzzük (kb. 10 perc).
A levest leszűrjük, zsírtalanítjuk és a zöldségekkel és cérnametélttel tálaljuk, a húst a kelbimbóval külön tálon, tormával kínáljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Ököruszályleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 0,8–1 kg báránycomb, vagy lapocka,
- 3–4 evőkanál olaj,
- 1 jó nagy fej vöröshagyma,
- 6–8 gerezd fokhagyma,
- 2 szál (vagy egy kávéskanál
szárított) rozmaring,
- só,
- egy evőkanál natúr paradicsompüré.
A körethez:
- 60 dkg kelbimbó,
- 15 dkg húsos füstölt szalonna,
- ½ dl citromlé,
- só, bors.
A húst megmossuk, leszárítjuk, felvágjuk és téglalap formán kiterítjük. A hagymát megtisztítjuk. Megsózzuk a húst, a fokhagyma felét vékonyra szeletelünk, a húson a megmosott rozmaringlevelekkel együtt elterítjük és rákenjük a paradicsompürét is. Összetekerjük, formázzuk, és megkötözzük.
A sütőt 160 °C-ra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Felszeleteljük a hagymát és a maradék fokhagymát, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a húst. Meglocsoljuk az olajjal, öntünk alá kevés vizet, és a sütőben puhulásig (kb. egy óra) sütjük. Közben gyakran locsolgatjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet: megtisztítjuk a kelbimbót, majd enyhén sós, citromos forró vízbe tesszük, 10–12 percig főzzük. A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, azonnal a szalonnára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár perc alatt összepároljuk.
Kategória: Sűltek |
feltöltötte: ketti |
Fokhagymás báránysült bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 13., hétfő
Hozzávalók:
- 1 csirke aprólékja, szárnya, háta,
- 25-30 dkg sertéscomb (esetleg borjú),
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál fehérrépa,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 5 dkg zellergumó,
- 5 dkg kelkáposzta vagy 3-4 db kelbimbó,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- ételízesítő, őrölt feketebors, tárkony,
- 2-3 szem szegfűbors,
- egy kis darabka gyömbér,
- étolaj,
- liszt,
- só, kevés pirospaprika.
A csirkeaprólékot és a sertéshúst alaposan megmossuk, majd a sertéscombot felkockázzuk. A sárgarépát, fehérrépát felkarikázzuk, a zellergumót és a kelkáposztát vékony csíkokra szeljük. A vöröshagymát egészben hagyjuk, a fokhagymát apró darabokra vágjuk.
A sertéshúst feltesszük egy fazékban főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ha felforrt, csökkentjük alatta a lángot, hogy épp csak bugyogjon, de ne forrjon, bő félóra múlva hozzáadjuk a csirkeaprólékot. Amikor a húsok csaknem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket is, s tovább főzzük, mintegy fél órát.
Ha minden puha benne, vékony paprikás rántással berántjuk.
Közben elkészítjük a levesbetétet: a petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk, megfelezzük, egy egész tojásból, ½ evőkanál olajjal, annyi liszttel, amit felvesz és a petrezselyemzölddel galuska állagú tésztát készítünk. Egy teáskanál segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és néha óvatosan megkeverjük. Akkor jó, ha már feljön a tetejére. Ekkor a lángot lekapcsoljuk, s a maradék petrezselyemzöldet rászórjuk, belekeverjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Csirkehúsleves petrezselymes galuskával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva