Fokhagymás báránysült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 0,8–1 kg báránycomb, vagy lapocka,
  • 3–4 evőkanál olaj,
  • 1 jó nagy fej vöröshagyma,
  • 6–8 gerezd fokhagyma,
  • 2 szál (vagy egy kávéskanál
    szárított) rozmaring,
  • só,
  • egy evőkanál natúr paradicsompüré.

A körethez:

  • 60 dkg kelbimbó,
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna,
  • ½ dl citromlé,
  • só, bors.

A húst megmossuk, leszárítjuk, felvágjuk és téglalap formán kiterítjük. A hagymát megtisztítjuk. Megsózzuk a húst, a fokhagyma felét vékonyra szeletelünk, a húson a megmosott rozmaringlevelekkel együtt elterítjük és rákenjük a paradicsompürét is. Összetekerjük, formázzuk, és megkötözzük.

A sütőt 160 °C-ra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Felszeleteljük a hagymát és a maradék fokhagymát, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a húst. Meglocsoljuk az olajjal, öntünk alá kevés vizet, és a sütőben puhulásig (kb. egy óra) sütjük. Közben gyakran locsolgatjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet: megtisztítjuk a kelbimbót, majd enyhén sós, citromos forró vízbe tesszük, 10–12 percig főzzük. A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, azonnal a szalonnára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár perc alatt összepároljuk.