Fokhagymás báránysült
2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 0,8–1 kg báránycomb, vagy lapocka,
- 3–4 evőkanál olaj,
- 1 jó nagy fej vöröshagyma,
- 6–8 gerezd fokhagyma,
- 2 szál (vagy egy kávéskanál
szárított) rozmaring, - só,
- egy evőkanál natúr paradicsompüré.
A körethez:
- 60 dkg kelbimbó,
- 15 dkg húsos füstölt szalonna,
- ½ dl citromlé,
- só, bors.
A húst megmossuk, leszárítjuk, felvágjuk és téglalap formán kiterítjük. A hagymát megtisztítjuk. Megsózzuk a húst, a fokhagyma felét vékonyra szeletelünk, a húson a megmosott rozmaringlevelekkel együtt elterítjük és rákenjük a paradicsompürét is. Összetekerjük, formázzuk, és megkötözzük.
A sütőt 160 °C-ra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Felszeleteljük a hagymát és a maradék fokhagymát, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a húst. Meglocsoljuk az olajjal, öntünk alá kevés vizet, és a sütőben puhulásig (kb. egy óra) sütjük. Közben gyakran locsolgatjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet: megtisztítjuk a kelbimbót, majd enyhén sós, citromos forró vízbe tesszük, 10–12 percig főzzük. A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, azonnal a szalonnára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár perc alatt összepároljuk.