2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- édeskömény,
- fekete kömény,
- fekete mustármag,
- kömény,
- lepkeszegmag (görögszéna)
A keverési arányok ízlés szerint változtathatók – a legegyszerűbb, ha mindegyik fűszerből egyenlő mennyiséget teszünk bele.
Nem őröljük, hanem közvetlen a felhasználás előtt kevéske olajon kicsit megpirítjuk és úgy szórjuk az ételbe.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Bengáli ötfűszer keverék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 18., hétfő
Alapfűszerek:
- római kömény,
- kurkuma,
- koriander,
- cayenne-bors.
Kiegészítők:
- lepkeszegmag (görögszéna),
- szegfűszeg,
- fahéj,
- szerecsendió,
- gyömbér,
- mustármag (fekete),
- édeskömény,
- mák,
- szegfűbors,
- ánizs,
- babér,
- fehér- és fekete- és hosszúbors.
Legfontosabb alkotóelemei a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros cayenne-bors. Ezeken kívül számtalan egyéb fűszer is megjelenhet benne (jellemző még a fekete bors, a fekete mustármag, és a karilevél), hiszen a currypornak nincsen fix receptje. Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni a különféle keverékeknek.
Az összetevők kiválasztásával és arányainak változtatásával rendkívül változatos keverékek állíthatók elő a méregerőstől a kesernyésen át a már szinte bántóan erős illatúig, ízlés és étel szerint.
Általában legalább hét- legfeljebb tizenkétféle fűszerből készül.
A fűszereket őrlés előtt kissé meg kell pirítani.
Kategória: Fűszerkeverékek |
feltöltötte: ketti |
Curry por bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva