2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 1,5 kg csontos ürü- (esetleg marha)hús,
- 25 dkg bacon,
- 1 evőkanál zsír (vagy olaj),
- 1 kg burgonya vastagabb szeletekre vágva,
- 3 sárgarépa felkarikázva,
- 3 közepes vöröshagyma,
- őrölt bors,
- 6-8 dl húsleves
(marhahúsleves-kockából is megfelelő),
- egy kávéskanálnyi kakukkfű,
- egy evőkanálnyi friss petrezselyemlevél,
- só.
Irish stew
A húsról vágjuk le a zsíros részeket, s kockázzuk fel. A szalonnát két centis csíkokra vágjuk fel. A zsírt forrósítsuk fel egy serpenyőben, s pirítsuk meg rajta a szalonnát, amíg jó ropogóssá nem válik, majd vegyük ki a zsírból. A húskockákat futtassuk meg az olajon, ameddig minden oldaluk megbarnul, majd vegyük ki a zsírból.
A felkarikázott burgonya, sárgarépa és a hagyma felét rétegesen rakjuk le egy mély, vastagfalú edénybe (a legjobb egy jókora öntöttvas fazék, de ha nincs, mély levesfőző edény is tökéletes.) Sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá a kakukkfűből, s szórjuk rá a szalonnapörkök felét. A zöldségrétegre tegyük rá a húskockákat. A húsréteget is szórjuk meg kakukkfűvel. Ezt fedjük le a felkarikázott zöldségek másik felével. Ezt a réteget is sózzuk-borsozzuk.
Öntsük le a levessel és szórjuk meg a kakukkfűvel. Letakarva forraljuk fel, majd felforrás után kis lángon rotyogtassuk egy órán át, vagy ameddig a hús meg nem puhul. A levét időnként pótoljuk forróvízzel! A finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.
Az ír […]
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Ír gulyás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 40-50 dkg barna champignon (csiperke) gomba
(más gombából is finom),
- 3 nagy fej vöröshagyma,
- 5 dl vörösbor (esetleg fehér),
- 8 dl húsleves/zöldségleves,
- kb. ½ dl olaj,
- 5-6 dkg vaj,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű,
- 2 babérlevél,
- só, őrölt fehérbors.
A hagymát apróra vágjuk és a vaj, olaj keverékén üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és 15-20 percig fedő alatt dinszteljük. Akkor felöntjük a levessel, befűszerezzük, és a fölforrás után 5-6 perc múlva hozzáöntjük a bort. Ha újra fölforrt, kész is. (Aki akarja, sűrítheti egy kevés tejszínes vagy tejfölös habarással.)
Apró pirított zsemlekockával kínáljuk.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Francia gombaleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 21., szombat
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg zöldbab,
- 40 dkg burgonya,
- 20 dkg füstölt sonka,
- 10 dkg szárazkolbász,
- 10 dkg füstölt sajt,
- 2–3 dl tejföl,
- 2 tojás sárgája,
- 1 db erőleveskocka,
- 1 kisebb fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál liszt,
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- só, őrölt bors,
- 5–6 db citromfűlevél,
- 1 kávéskanál citromlé,
- 1 zöldpaprika (enyhén csípős),
- olaj,
- 1 evőkanál összevágott
petrezselyemlevél,
- 1 szál zellerlevél.
Az összevágott sonkát és kolbászt kevés olajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott, vagy reszelt a vöröshagymát, kicsit pároljuk, felengedjük vízzel. Belekarikázzuk a paprikát, belekeverjük az erőleveskockát. Hozzáadjuk a földarabolt zöldbabot, majd 5 perc múlva a krumplit, a zellerlevelet, és sózzuk, borsozzuk. Amikor csaknem kész, beleszórjuk a zöldfűszereket is. Ha megfőtt, beleszórjuk a reszelt füstölt sajtot (ez teljesen fel fog olvadni) és a szétnyomkodott fokhagymát. Behabarjuk a lisztes-tojássárgás tejföllel. Pár csepp citrommal ízesítjük.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Zöldbableves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 20., péntek
Hozzávalók:
- 20 dkg szezámmag,
- 1 dl víz,
- 1 gerezd áttört fokhagyma,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- tengeri só,
- 1 citrom leve.
(szezámvaj, szezámmagkrém)
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adagoljuk, hogy krémszerű legyen.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: kgyt |
Tahini bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva