2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- Két nagy padlizsán,
- 2–3 gerezd fokhagyma,
- 2 dl olivaolaj (szűz),
- ½ citrom leve,
- 3–4 evőkanál tahini (szezámmagkrém),
- 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemlevél
(vagy egy evőkanálnyi szárított),
- víz, kis ecet,
- só, bors szükség és ízlés szerint szerint.
Közel-keleti padlizsán-püré fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, (szárított vagy friss) petrezselyemmel és tahinival.
A padlizsánokat jól átsütjük, meghámozzuk, összetörjük és az összes hozzávalóval alaposan kikeverjük. Az olajat apránként csorgassuk bele! Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzunk fém eszközzel, mert attól a padlizsán megbarnul!
Pita kenyérre kenik vagy csak belemártogatják.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: ketti |
Baba ganoush bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 19., kedd
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt csicseriborsó,
- 3 evőkanál szezámkrém (tahini),
- 1–2 gerezd fokhagyma,
- ½ teáskanál tengeri só,
- 2 evőkanál olivaolaj,
- 2 evőkanál citromlé.
(arab csicseriborsó-püré)
A csicseriborsót válogassuk ki, majd áztassuk be legalább 12 órára, mert rendkívül kemény. Az áztatóvizében főzzük puhára, számítsunk 2–2 ½ óra főzési időre. A főzés közben képződő habot szedjük le a víz felszínéről. A kuktában történő főzésnél minimum 45 perccel számoljunk. A csicseriborsó íze lényegesen különbözik az általunk ismert hüvelyes növényekétől, inkább semlegesnek mondható, így könnyedén fűszerezhetjük.
A hozzávalókat gyors fordulatszámú, késes pépesítőgéppel finom krémmé dolgozzuk el, ha szükséges egy kis folyadékkal lazítunk állagán.
A kész hummusz ehető így frissen is, de még finomabb, ha a hűtőszekrényben egy pár órára állni hagyjuk. Lepénykenyérrel (pita), valamint friss zöldségekkel – paprika, paradicsom, uborka – fogyasztjuk. Ha elegánsan akarjuk tálalni, a tálban felszolgált hummusz közepét kanállal kicsit megmélyítjük, egy-két evőkanál finom olívaolajat öntünk bele – ebbe lehet mártogatni a hummusz mellé a pitát –, megszórhatjuk kevés szezámmaggal vagy zahtarral (közel-keleti zöldfűszer) vagy tört gránátalmamaggal is.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: ketti |
Hummusz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 20., péntek
Hozzávalók:
- 20 dkg szezámmag,
- 1 dl víz,
- 1 gerezd áttört fokhagyma,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- tengeri só,
- 1 citrom leve.
(szezámvaj, szezámmagkrém)
A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajat. A vizet apránként adagoljuk, hogy krémszerű legyen.
Kategória: Mártások, öntetek |
feltöltötte: kgyt |
Tahini bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva