2010. január 19., kedd
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg elegyes marhahús
némi csonttal,
- 2 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 10 dkg előre megfőzött szárazbab,
- 10 dkg zöldbab,
- 10 dkg laskára vágott káposzta,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg zöldborsó,
- egy marék tészta,
- egy kevés olaj,
- 2 evőkanál natúr paradicsompüré,
- só, bors,
- 2 evőkanál apróra vágott
petrezselyemlevél,
- reszelt parmezánsajt.
(olasz zöldségleves)
A húst és a csontot kevés vízben megfőzzük, kivesszük a levéből és földaraboljuk. Az apróra vágott hagymát, fölkarikázott zöldségeket megfuttatjuk az olajban. Hozzáadjuk a káposztát, néhány perc múlva a zöldbabot, a megfőtt szárazbabot és felengedjük a levessel és a szárazbab főzőlevével. Fűszerezzük, félóráig főzzük, akkor beletesszük a borsót is és belefőzzük az összetördelt tésztát. A tetejét ízlés szerint meghintjük a petrezselyemlevéllel és reszelt sajttal.
A minestornét nagyon sokféleképp főzik, minden vidéknek megvan a jellemző specialitása, sőt a piacon éppen kapható nyersanyagok szerint is változik az alapanyagok összetétele.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: ketti |
Minestrone bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2010. január 17., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg zsenge zöldborsó,
- 10 dkg friss sárgarépa,
- 15 dkg zöldbab,
- 6 szál zöldhagyma,
- 1 fej zöldsaláta,
- 5–6 db olajos gomba,
- 2 főtt tojás,
- kb. ½ dl olaj,
- 1 kiskanál mustár,
- só, bors,
- egy csipetnyi apróra vágott
petrezselyemzöld,
- 1 kisebb citrom leve.
A babot, a zöldborsót, a felekbe vágott gombákat nagyon kevés vízben megfőzzük, karikákra vágjuk a főtt tojásokat, kiszedve a sárgájukat. A tojássárgákat összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a citrom levét, a mustárt, illetve az olajat, majd a borsot és a megvágott petrezselymet is. Egy nagy edényben elrendezzük a salátaleveleket. Egy másik tálban összekeverjük a főtt zöldségeket a korábban elkészített szósszal, majd a salátás tálra öntjük. Egy órát tartjuk a hidegben, ezután tálaljuk.
(A visszamaradó főzőlevet fölhasználhatjuk levesekhez.)
Kategória: Saláták |
feltöltötte: ketti |
Breton saláta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 tyúk háta, nyaka, szárnya, lába, belsőségei (kb. 2 kg),
- 2 nagyobb sárgarépa,
- 1 szál nagyobb petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb zeller fele,
- 1 szál pasztinák (paszternák),
- 15 dkg gombatönk,
- 15 dkg zöldborsó,
- 1 nagyobb vöröshagyma egészben,
- 1 nagyobbacska krumpli,
- 2 gerezd fokhagyma,
- petrezselyemlevél,
- só, szemes bors,
- csipetnyi szerecsendió,
- egy csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice.
(ahogy ma főzöm)
A tyúkdarabokat fedő nélkül, hidegvízben föltesszük főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját, sózzuk, lefedjük és csöndes tűzön kb. 2 óra hosszat főzzük (ne forrjon!).
Akkor hozzáadjuk a zöldségeket a borsó kivételével, a gombatönköt, befűszerezzük és még kb. 15 percig főzzük, belerakjuk a kockákra vágott krumplit és újabb 15 perc múlva a zöldborsót. Még 5-6 percig főzzük végül meghintjük az apróra vágott petrezselyemlevéllel.
(A tyúkok májából készíthetünk hozzá májgaluskát betétnek.)
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Tyúkleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. április 5., vasárnap
Hozzávalók:
- 8 vastagabb szelet sonka,
- 25 dkg csemegekukoricakonzerv,
- 25 dkg zöldborsókonzerv,
- 4 nagyobb krumpli,
- 2 szál sárgarépa,
- 6 tojás,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 2 evőkanál olaj,
- vegeta, szerecsendió.
A krumplit héjában megfőzőm, megtisztítom, kockákra vágom, a sárgarépát szintúgy. A krumplit, borsót, répát, kukoricát összekeverem. Egy tepsi aljára rakom a sonkaszeleteket, elterítem rajta a gezemicét, meglocsolom az olajjal és sütöm 10-15 percig. A tejfölt a tojásokkal, liszttel, reszelt sajttal, reszelt szerecsendióval, vegetával alaposan elkeverem és ráöntöm a zöldségekre. Újabb 10 perc sütés és lehet enni.
Kategória: Egyéb |
feltöltötte: kgyt |
Vacsora bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 23., hétfő
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg karfiol,
- 1 szál sárgarépa,
- 1 szál petrezselyemgyökér,
- 15-20 dkg zöldborsó,
- 1-2 db újkrumpli,
- 2 szál zöldhagyma,
- petrezselyemlevél,
- 1 zellerlevél,
- só (vagy leveskocka),
- csipetnyi fehérbors,
- kávéskanálnyi pirospaprika,
- 2 dl kefir,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt.
A karfiolt a répával, petrezselyemgyökérrel és a zellerszárral kb. 15-20 percig főzzük, majd befűszerezzük a sóval, csipetnyi borssal és hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott krumplit, a zöldhagymákat (esetleg egy kisebb paradicsomot kettévágva) és még 15 percig főzzük. Akkor beletesszük a zöldborsót is és öt percig azzal is főzzük. A hagymát és zellerszárat kidobjuk. A kefirt, tejfölt, pirospaprikát, lisztet, finomra vágott zeller- és petrezselyemlevelet jól összekeverjük és besűrítjük vele a levest, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk és tálaljuk.
Aki szereti, tehet belé egy kevés apró grízgaluskát, vagy vajasgaluskát is.
Kategória: Levesek hús nélkül |
feltöltötte: kgyt |
Nyári karfiolleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db (kb. 50-60 dkg) csirkemell,
- 15-20 dkg csirkemáj,
- 1 fej hagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- 3 dl tejszín,
- 2 evőkanál liszt,
- 10-15 dkg főtt csemegekukorica,
- 10-15 dkg zöldborsó,
- 1 evőkanál friss, vagy
egy csapott kávéskanál szárított tárkony,
- szerecsendió, ételízesítő.
Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, beletesszük a felkockázott csirkemellet. A csirke fehéredéséig pirítjuk, majd felengedjük kb. 1,5 l liter forróvízzel. Ételízesítővel, reszelt szerecsendióval és szükség szerint sóval ízesítjük. Amikor a csirke már majdnem jó, beletesszük a kukoricát, a borsót (lehet fagyasztott és konzerv is), félbevágott májakat és a tárkonyt. Ha megfőtt a borsó és a kukorica, a liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük és kiforraljuk.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Tárkonyos csirkeraguleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2009. március 22., vasárnap
Hozzávalók 1 személyre:
- 3 dl erős húsleves (vagy erőleves),
- 1 csirkemáj,
- 1 lágytojás,
- 1 dl tejszín,
- 5 dkg zöldborsó,
- 2 cent cherry,
- csipetnyi őrölt szerecsendió.
(lábadozóknak, leromlott állapotú betegeknek)
A levesben megfőzzük a csirkemájat és a zöldborsót (utóbbinak elég 5-6 perc). A májat kisebb darabokra vágjuk, a tojást szétnyomkodjuk villával és a zöldborsóval, tejszínnel és néhány kanál levessel összeturmixoljuk. Összekeverjük a levessel, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük és összemelegítjük, végül hozzáadjuk a sherryt is.
Kategória: Levesek hússal |
feltöltötte: kgyt |
Betegleves bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva