Tyúkleves
2009. április 14., kedd
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 tyúk háta, nyaka, szárnya, lába, belsőségei (kb. 2 kg),
- 2 nagyobb sárgarépa,
- 1 szál nagyobb petrezselyemgyökér,
- 1 kisebb zeller fele,
- 1 szál pasztinák (paszternák),
- 15 dkg gombatönk,
- 15 dkg zöldborsó,
- 1 nagyobb vöröshagyma egészben,
- 1 nagyobbacska krumpli,
- 2 gerezd fokhagyma,
- petrezselyemlevél,
- só, szemes bors,
- csipetnyi szerecsendió,
- egy csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice.
(ahogy ma főzöm)
A tyúkdarabokat fedő nélkül, hidegvízben föltesszük főni. Amikor fölforrt, leszedjük a habját, sózzuk, lefedjük és csöndes tűzön kb. 2 óra hosszat főzzük (ne forrjon!).
Akkor hozzáadjuk a zöldségeket a borsó kivételével, a gombatönköt, befűszerezzük és még kb. 15 percig főzzük, belerakjuk a kockákra vágott krumplit és újabb 15 perc múlva a zöldborsót. Még 5-6 percig főzzük végül meghintjük az apróra vágott petrezselyemlevéllel.
(A tyúkok májából készíthetünk hozzá májgaluskát betétnek.)